İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı Vizyon 2050 Ofisi, İstanbul Kentsel Analiz Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı.
Rapor, İstanbul'un son yıllarda yağma ve rant politikaları nedeniyle nasıl bir değişime girdiğini gözler önüne seriyor. Raporun öne çıkan sonuçları ise şu şekilde:
-İstanbul son 25 yılda tarım alanlarının yüzde yirmi beşini kaybetti. Kanal İstanbul projesi hayata geçirilince bu oran yüzde kırkı bulacak.
-690 km deniz kıyı uzunluğuna sahip olan İstanbul'da, kıyıların yüzde 40'ı erişilmez durumda.
-1990 yılında 285 bin hektarlık ormanlık alan, 2020 yılında 50 bin hektar gerileyerek 238 bine düştü.
-3. Havalimanı inşaatı ile 61,9 kilometrekare orman alanı ve 2,11 kilometrekare tarım alanı yok edildi. 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu inşaatıyla ise 32,4 kilometrekare orman alanı ve 6,7 kilometrekare tarım alanı kaybedildi. Kanal İstanbul projesi hayata geçerse 4,1 kilometrekare hektar orman alanı ile 134,5 kilometrekare tarım alanı yok olacak.
-İstanbul’da 2019 yılında kişi başına düşen aktif yeşil alan 2,67 metrekare.
Raporda ayrıca İstanbul'da yaşayanların sosyo-ekonomik durumuna dair araştırmalara da yer verildi. Buna göre İstanbul'da yoksulluk büyük boyutlara ulaştı. Emeklilikten sonra çalışma yaygınlaşırken genç işsizlik oranları her yıl daha da yükseldi. İstanbul’da aktif olarak 277 bin üniversite mezunu iş arıyor.
Ayrıca raporda, İstanbul nüfusunun yüzde 70'inin deprem bölgesinde yaşadığı, 1999 Depremi'nden sonra depreme karşı hazırlık için toplanan 72 milyar lira özel tüketim vergisinin depreme hazırlık için kullanılmadığına değinildi.