Geleceğimize sahip çıkıyoruz; Kanal İstanbul’a geçit yok!

Devrimci Liseliler Birliği’nin çağrısıyla Sarıgazi’de “Geleceğimize sahip çıkıyoruz, Kanal İstanbul’a geçit yok” şiarıyla yapılan etkinlikte liseliler bir araya geldi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 09 Şubat 2020
  • 20:39

Etkinlikte ilk olarak devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenler anıldı. Elazığ depremi, hemen ardından Van’da yaşanan çığ felaketi, yoksulluk ve çaresizlikten kendini yakan emekçiler ve aynı gün babası tarafından öldürülen Şeyma Yıldız anlatıldı. Kapitalist sistemin insan hayatını hiçe saydığı, işçi-emekçilere ve gençlere bir gelecek sunmadığı vurgulandı.

Ardından Devrimci Liseliler Birliği adına bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada, bu sistemin gençliğe bir gelecek sunmadığı, eğitimden, sağlığa her şeyin para ile satıldığı, yaşanabilir bir kent için bile mücadele etmenin gerektiği anlatıldı. Okulların dinci gericiliğin etkisinde, bilimsellikten uzak olduğu örneklerle anlatılırken, elemeci sınav sistemi ile öğrencilerin yarış atlarına çevrildiğinden bahsedildi. Staj sömürüsü, vakıflara ayrılan paralar ve niteliksizleştirilen müfredat anlatıldı. Kanal İstanbul Projesi’ne ayrılacak bütçe ile pek çok okul, kütüphane, sağlık merkezi yapılabileceği vurgulandı. Sistemin düşünmeyen, sorgulamayan bireyler yetiştirme politikasına karşı birlik olma çağrısı yapıldı. Konuşma Devrimci Liseliler Birliği saflarında mücadele çağrısı ile bitirildi.

Etkinlik Kanal İstanbul’un gerçekte ne anlam ifade ettiğine dair kısa bir sunumla devam etti. Sonrasında, Devrim Okulları’nda oluşturulan tiyatro atölyesinin hazırladığı oyun sergilendi. Etkinlik Grup Liselilerin Sesi’nin hazırlamış olduğu ezgiler, marş ve halaylarla sürdü. Grubun ardından bir liseli, bağlama dinletisi sundu. Türküler, marşlar coşku içinde söylendikten sonra forum gerçekleştirildi.

Forum kısmında pek çok liseli söz alarak Kanal İstanbul’a ayrılan bütçe, eğitim sisteminin niteliksizliği ve gericiliği, okullarda yaşanan sorunlar üzerine düşüncelerini ifade etti. Etkinliğe katılan Sancaktepe DMO Lisesi öğrencileri okullarının tadilata girdiğini ve saat 20.00’den önce okuldan çıkmadıklarını dile getirdi. Okullarda yaşanan sorunlara dair çözüm önerileri ve mücadele yöntemleri üzerine konuşuldu. Örgütlenme ve bütün liselileri birlik çatısı altında toplama çağrısı üzerine konuşuldu. Canlı geçen etkinlik sohbetlerin ardından bitirildi.

Liselilerin Sesi / İstanbul