"Rakamlar yalan, yoksulluk gerçek"

Kadıköy Geçinemiyoruz bileşenleri gerçek enflasyon rakamlarını TÜİK'e göndererek "belki bu sefer doğru hesaplarsınız" diye seslendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Temmuz 2022
  • 23:55

Kadıköy Geçinemiyoruz bileşenleri Kadıköy PTT önünde eylem gerçekleştirdi. “Yalan makinesi TÜİK! Rakamlar yalan, yoksulluk gerçek!” pankartının taşındığı eylemde basın açıklamasını Sezen Eren okudu.

TÜİK’in 4 Temmuz’da Haziran ayı enflasyon oranlarını açıklamaya hazırlandığını hatırlatan Eren, şöyle devam etti:

“İktidarın emri altında enflasyon oranlarını çeşitli hilelerle aylardır açıklayan, gerçek enflasyon ve hissedilen enflasyonla alakası olmayan rakamlar açıklayan ve artık enflasyon hesaplama sepetini de gizleyen TÜİK, kamuoyunu yanıltarak suç işlemektedir.”

“Asgari ücrete zam yapılmadı”

TÜİK’in geçtiğimiz aylardaki yalanlarını sıralayan Eren, dün yapılan asgari ücret zammına değinerek şunları ifade etti:

“Haziran ayı için açlık sınırını Türk-İş 6 bin 391 TL, Birleşik Kamu İş 6 bin 778 TL olarak açıkladı. Yani ortalama açlık sınırı 6 bin 585 TL. Resmi enflasyon rakamlarına göre yapılan bu zam, ortalama açlık sınırının tam bin 85 TL altında kaldı. Asgari ücrete zam yapılmadı, açıklanan 5 bin 500 TL asgari ücret, 4 bin 253 TL asgari ücretin de alım gücü olarak gerisinde kaldı. Yapılan zam, asgari ücretlinin yılın geri kalan 6 ayını yine açlık sınırı altında yaşamasının ilanı oldu.”

TÜİK’e enflasyon paketi

TÜİK’in yalanlarıyla krizin bedelini halka ödettiğini vurgulayan Eren, TÜİK’e şöyle seslendi:

“Suç işliyorsunuz, halkın haklarını daha fazla gasp etmeyin yalan gerçek enflasyon rakamlarını açıklayın.

Açlık sınırı altında kalan asgari ücret artırımlarını kabul etmiyoruz. İnsanca yaşama talebimizi yükseltmeye devam edeceğiz.

Bugün buraya enflasyon paketini açıklamaya hazırlanan TÜİK’e paketimizi yollamaya geldik. TÜİK enflasyonu neye göre hesaplıyor artık bilmiyoruz. Açıkladığı verilerden anladığımız şu ki; içinde elektrik, doğalgaz, su faturalarımız, ulaşım masrafımız, kiramız, aylık temel gıda harcamamız, eğitim ve sağlık masraflarımız yok! Bu nedenle TÜİK için halkın enflasyon paketini hazırladık. Belki bu sefer doğru hesaplarsınız.”