Peru’da protestolara karşı polis terörü

Peru’da “soruşturma” adı altında seçilmiş başkanın görevden alınarak sağcı hükümet temsilcisinin hükümetin başına getirilmesinin ardından eylemler artan polis şiddeti eşliğinde sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Kasım 2020
  • 21:15

Peru’da mevcut seçilmiş başkan Martin Vizcarra’nın “yolsuzluk” nedeniyle görevden alınması ve yerine gelen gerici Kongre Başkanı Manuel Merino’ya karşı başlayıp parlamentoya yönelen eylemler öfkeyle büyüyor.

Dün çoğunluğu 25 yaş altındaki gençlerden oluşan binlerce eylemci, Manuel Merino’nun istifası talebiyle çeşitli şehirlerde sokaklara çıktı.

En büyük eylem, Lima’daki San Martin Meydanı’ndaydı. Binlerce eylemci bir araya gelip parlamentoya yürümeye çalıştı. “Merino, sen benim başkanım değilsin”, “Merino sahtekar”, “Bizi ne Merino, ne Vizcarra temsil ediyor”, “Peru uyandı” sloganlarıyla başlatılan eylemlerde, kitleler parlamentoyu ve Başkan’ın evini hedef aldı. Polis ilk günden itibaren ağır şiddet uygulayarak eylemleri bastırmaya çalışıyor.

Katledilenlerin sayısı 9’a çıktı

Sözde “insan haklarına saygıyı sağlamaktan sorumlu bir kamu kuruluşu” olan Ombudsman Ofisi’nden Alberto Huerta, 25 yaşındaki bir protestocunun öldürüldüğünü duyurmak zorunda kaldı. Ombudsman kitle öfkesini yatıştırmak adına düzen siyasetine uygun bir açıklama yaptı. “Polisin ayrım gözetmeksizin güç kullanmasını” kınadı diyen Alberto Huerta, protestocular ve “provokatörler” demagojisine sarılarak polis terörünü meşrulaştırmaya çalıştı. Eylemde öldürülen gencin Almenara hastanesindeki yapılan otopsisinde, doktorlar kurbanın yüzünde ve kafatasında kurşun yaraları olduğunu açıkça belirtti.

Lima Başpiskoposu Carlos Castillo da üçüncü ölümün sonrasında kamu televizyonunda duyuru yaparak, gizlenemeyen devlet şiddetini aktarıp polis baskısını “kınadı.”

Bu haberlerin yayılmasıyla giderek büyüyen eylemlerde polisle çatışmalar daha da kızıştı. Son haberlere göre katledilenlerin sayısı 9’e çıkarken yüzlerce yaralı olduğu aktarılıyor.

Peru Parlamentosu hafta başında Devlet Başkanı Vizcarra’yı 2014 yılında valiyken rüşvet almakla suçlayıp “ahlaki yetersizlik” nedeniyle görevden aldı. Vizcarra’nın görevden alınmasının ardından sağcı partinin temsilcisi Merino başkanlığa getirildi. Merino’nun ‘atanmasından’ sonra 18 bakandan oluşan hükümetin 7 bakanı dün akşam istifa etti. Bunun üzerine salı gününden itibaren başlayan eylemler başta Lima olmak üzere diğer şehirlere yayılarak sürüyor.