Peru çarşamba gününden bu yana kişi başına en fazla ölümün yaşandığı ülke sıralamasında ilk sırada yer alıyor. İstatistiklere göre ülkede mart ayından bu yana bin kişiden biri koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 33 milyon nüfusu olan Peru‘da hayatını kaybedenlerin sayısı toplam 28 bin. Bunun yarısı, on milyon nüfuslu metropol bölgesi Lima'da.
Milyonda 855 kişinin hastalıktan öldüğü Peru dünya sıralamasında Belçika'nın önüne geçti, bunları İspanya (620), Büyük Britanya (610) ve İtalya (587) izliyor. Latin Amerika sıralamasında ise Peru’nun ardında Şili (578) ve Brezilya (558) yer alıyor.
Peru bunun yanında derin bir ekonomik kriz ile de boğuşuyor. Peru ekonomisi ikinci çeyrekte, bir önceki yıla göre yüzde 30 düşüş gösterdi, bu da dünya çapında bir zirve. Peru’da tüm kayıtlı işlerin yüzde 40'ı işyerini kaybetti ve bu da krizden önce tüm çalışanların yüzde 70'ini barındıran kayıt dışı sektörde bir artışa yol açtı.
Martín Vizcarra hükümeti ekonomiyi canlandırmak için madencilik sektörünü harekete geçirmeye heveslendiyse de bunun için ise çevre ve insan hakları standartlarının düşürülmesi gerekiyor. Bu stratejiler son zamanlarda madencilik bölgelerinde ekonomik olarak pek fayda sağlamayan ve yüksek çevre kirliliğinden muzdarip olan sosyal çatışmalarda yeni bir artışa yol açtı.
Krizin tam ortasında, doktorların da içinde olduğu sağlık emekçileri, daha iyi koruyucu ekipman ve çalışanların ikramiyelerinin artırılmasını talep ederek çarşamba günü 48 saatlik bir greve başladı. Grev, acil olmayan tüm alanları etkiliyor.
Endişelerinin maaş değil asıl olan çalışanların hayatlarını korumak olduğunu ifade eden sendika ikramiyenin her gün görevde olan tüm sağlık çalışanlarına ulaşmasını talep ettiklerini çünkü şu ana kadar sağlık sektöründe 25.000 çalışandan sadece 7.000'i ikramiye aldığını belirtti.
Sağlık Bakanı Pilar Mazzetti ise doktorlar ve hemşirelerden daha fazla fedakârlık çağrısı yaparak, grev gibi sert tedbirler almanın zamanı olmadığını, halkın sağlık sistemine ihtiyacı olduğunu ve virüsün grev yapmadığını söyledi.
Peru’da şimdiye kadar 146 doktor, görevdeyken yaşadıkları koronavirüs enfeksiyonlarından öldü.
Ülkenin çoğu bölgesinde 1 Temmuz'daki katı yasağın kaldırılmasına rağmen, katı önlemler alınmaya devam ediyor. 22:00 - 04:00 saatleri arasında dışarı çıkma konusunda mutlak bir yasak var. Ağustos ayından bu yana bu, tüm pazar günü geçerlidir. 14 yaşın altındaki çocuklar ve 65 yaş ve üstü evde kalma zorunluluğu sürüyor. Temmuz ayında artan vakaların ardından sosyal temaslar yine yasaklandı.
Kısa süre önce yasadışı olarak işletilen bir diskotekte polis operasyonunda 13 kişi öldürüldü. Polis operasyonunda kitlesel panik yaşandı ve tek acil çıkışı kullanmak isterken çıkan arbedede 13 kişi yaşamını yitirdi.