"Özgür basın ile dayanışma etkinliği"

Mezopotamya Kültür Merkezi İstanbul'da, Diyarbakır'da tutuklanan 16 Kürt gazeteci için dayanışma etkinliği düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Ağustos 2022
  • 11:30

Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM), Diyarbakır'da tutuklanan 16 Kürt gazeteci için Şişli’de bulunan Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde etkinlik düzenledi.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte gazetecilerin mücadelesini anlatan şiir dinletisinin ardından sinevizyon gösterimi oldu. Ardından Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan JİNNEWS Haber Müdürü Safiye Alağaş’ın mesajı okundu. Alağaş’ın şunları dedi:

“Bizler Musa Anter’lerden, Gurbetelli Ersöz’lerden, Nujiyan Erhan’lardan, Deniz Fırat’lardan ve daha nice özgür basın şehidinden devraldığımız kalemleri biran olsun elimizden düşürmedik ve düşürmeyeceğiz. Buradan bir kez daha söylemek istiyoruz. Kürt özgür kadın basını bugüne kadar biat etmedi, boyun eğmedi, kalemini yere düşürmedi. Bu yolu bedel ödeyerek açan basın şehitlerine, cezaevinde bulunan arkadaşlarımıza selam olsun. Bizler er ya da geç dışarıda sizler ile buluşacağız. Hakikatin açığa çıkması engellenemeyecek. Özgür yarınlarda buluşmak dileğiyle. Sevgi ve selamlarımla…”

Devamında sahneye çıkan Teatra Jîyana Nû üyesi Rugeş Kırıcı gecenin anlam ve önemi hakkında konuştu. Sonrasında Bandista grubu sahne aldı.

“Üç binamızı bombaladınız, diğer gün gazetemizi çıkardık”

Gazeteci Hüseyin Aykol yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Aynı gazetelerle devam etmek isterdik ama onlar kapattı, bombaladı, biz yenilerini kurduk. Devleti anlamıyorum, aynı şeyleri yapıyor ve değişik sonuçlar alacağını sanıyor. 20’ye yakın arkadaşımız gözaltına alındı, 16’sı içeride. Ciddi bir yumruk yedik ama devrildik mi? Hayır. Ajanslarımız, televizyonlarımız, gazetelerimiz devam etti. Siz bunu daha önce de yaptınız, 46 arkadaşımız gözaltına alınmıştı. KCK basın davası hala devam ediyor. Ama ne oldu, biz yine devam ettik. Aynı gün, aynı saatte üç binamızı bombaladınız, diğer gün gazetemizi çıkardık. Hala anlamadınız mı, biz devam ediyoruz, edeceğiz.”

Etkinliğin devamında gazeteci İnci Hekimoğlu, ekonomist Nesrin Nas, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve siyasetçi Akın Birdal’ın dayanışma gecesi için gönderdiği mesajların okunmasının ardından sanatçı Suavi, Şanar Yurdatapan, Kawa, Dicle Anter, Tülin Özen ve Hüsnü Arkan’ın görüntülerinden oluşan dayanışma videosu izlendi. Etkinlikte son olarak Koma Aryen ve Kadir Çat sahne aldı.