“MESEM’e ve çocuk işçiliğine son!”

İSİG Meclisi ve Eğitim Sen, MESEM’e ve çocuk işçiliğine ilişkin Kocaeli’de yaptığı basın açıklamasında taleplerini sıraladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mart 2024
  • 18:30

Kocaeli İSİG Meclisi ve Eğitim Sen Kocaeli 1 Nolu Şube, MESEM’e ve çocuk işçiliğine ilişkin Kocaeli’de ortak eylem yaptı. “MESEM’e ve çocuk işçiliğine son!” yazılı pankartın açıldığı eylemde basın metni okundu.

AKP iktidarının dönemi boyunca yürüttüğü politikalarla çocuk emeği sömürüsünü yaygınlaştırdığına dikkat çekilen açıklama şöyle devam edildi:

“MESEM kapsamında yaklaşık 300 bini 18 yaş altında 1,5 milyon öğrencinin olduğu açıklandı. Sistem çocuk işçilik ‘bir gün okulda dört gün işyerinde eğitim alma’ diye tarif edilerek meşrulaştırılmaya çalışılıyor.  MESEM internet sayfasında MESEM şu şekilde tarif ediliyor: “34 Alan ve 184 meslek dalı. 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az %30'u, 12. sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az %50'si kadar maaş. İş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta.

AKP iktidarının tercihi çocukların çalışmasının önlenmesi ve yaşamlarının güvence altına alınması yerine doğrudan devlet eli ile çocuk işçiliğin teşvik edildiği ve finansal olarak desteklendiği sistem olan MESEM ‘i teşvik etmek oldu. MESEM düzenlemesi sayesinde hem çocuk işçiliğine yasal kılıf getirilmiş oluyor hem de programın maaliyetlerinin işsizlik sigortası fonundan karşılanarak işverene maaliyeti sıfır olan iş gücü sağlanmış oluyor, Bu da işyerlerinin yetişkinler yerine çocukları çalıştırmasını teşvik ediyor. Bu düzen anne-babaları işsiz kalan ama kendisi çalışmak zorunda olan yoksul çocuklar ordusu yaratıyor.”

MESEM kapsamında çalıştırılan çocukların istismarın her türlüsüne maruz kaldığının altı çizilen açıklamada talepler şöyle sıralandı:

“*MESEM projesinden vazgeçilmelidir. 12 yıllık örgün eğitim esas alınmalıdır.

*Tüm işyerleri işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından denetlenmesi zaruri olmakla birlikte. Öğrencilerin staj yapabileceği işyerleri iş müfettişleri tarafından denetlenerek uygun olmayan işyerlerinin stajyer kabul etmesine izin verilmemelidir.

*Meslek okullarındaki atölye ve uygulama alanları meslek eğitimine uygun hale getirilmelidir.

*Çocuk işçiliği derin yoksulluğun yarattığı koşullar üzerinde yükselmektedir. Her çocuğun temel ihtiyaçları devlet güvencesine kavuşturulmalıdır.”