Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı önünde ve birçok ilde ÇEDES Protokolü ve MESEM projesine karşı açıklama yaptı.
İstanbul, Ankara, Bolu, Tarsus, Ordu, Giresun, Samsun, Muğla, Marmaris vb. pek çok ilde yapılan eylemlerde ÇEDES ve MESEM projelerinin durdurulmasını talep edilerek ortak mücadele çağrısı yapıldı. Ankara’da bakanlık önünde yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:
“Millî Eğitim Bakanlığı’nın patronlara ucuz iş gücü sağlamak için gündeme getirdiği Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) ve eğitim sistemini büyük ölçüde dinselleştirmeyi hedefleyen ÇEDES projesinin sonuçları, öğrencilerimizin ve çocuklarımızın nasıl tehlikeli bir kuşatmayla karşı karşıya olduğunu göstermektedir.”
MESEM uygulamasının öğrencilerin patronlara ucuz iş gücü olarak sunulmasının önünü açtığı vurgulanan açıklamada şunlar vurgulandı:
“Son yıllarda iktidar eliyle derinleştirilen ağır ekonomik ve toplumsal sorunlar MESEM’leri bir tercih olmaktan çok, yüzbinlerce çocuk ve genç için adeta bir zorunluluk haline getirilmiştir. Çocukların yasal olarak tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılması yasak olmasına rağmen, MESEM bünyesinde çalıştırılan çocuklar/gençler iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam etmektedir. Çocuk işçiliğinin devlet eliyle meşrulaştırılması anlamı taşıyan MESEM uygulaması nedeniyle sadece son bir yıl içinde en az 8 çocuk çalışırken hayatını kaybetmiştir. MESEM uygulaması daha fazla can almadan durdurulmalı, patronları değil öğrencileri merkeze alan nitelikli bir mesleki eğitim politikası hayata geçirilmelidir.”
ÇEDES Projesi kapsamında atılan adımların ise laik eğitim ve laik yaşama açıktan meydan okuma anlamına geldiği belirtilerek şunların altı çizildi:
“Bakanlığın önündeyiz. Bizim bakanlığımız uzun süredir birçok soruna dair görüşme taleplerimizi ısrarla cevap vermeyerek reddettiğini gösteriyor. Müfredat alanında yeni uygulamalar var. Biz buradan eğitim alanında oluşan birçok sorun karşısında sadece penceresinden dışarıya bakan bir Bakan olarak tanımlıyoruz. Sorunlara kulağını tıkamış. Varsa yoksa eğitimi nasıl dinselleştirebiliriz, nasıl piyasalaştırırız diye düşünüyor. Yaklaşık 1 milyon önlük okullarda giyilsin diye diktirildi. 300 milyonluk bir para bu. Okullara öğün yemeden giden yüz bin çocuğumuz var. Temiz suya ve sağlıklı beslenmeye ulaşamıyor bu çocuklar. Bakanlık bu talebe ve çıkarılan sesi bir türlü görmüyor.”