MESEM’lere yeni model

MESEM’lerin yaygınlaştırılması ve “pansiyonlu” okullar hedefi çocuk emeği sömürüsünün artmasına ve iş cinayetlerinin çoğalmasına neden olacak.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Şubat 2024
  • 20:30

Milli Eğitim Bakanlığı yeni mevzuatla çocuk emeği sömürüsünü yaygınlaştırmayı hedefliyor. MEB’in strateji planında yerini alan MESEM’lerin genişletilmesi kapsamında “bölge, ihtisas, sektör içi ve sektöre entegre” olmak üzere 4 yeni okul programı hayata geçirilecek.

BirGün’de Berkay Sağol’a konuyu değerlendiren Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Tülay Yıldırım, çocukların “yalıtılmış bölgelerde” eğitim göreceğine dikkat çekti. Yıldırım şunları söyledi:

“MESEM’le çocukların işçi olduğu bir süreç başladı. Şu anda bu yeni uygulamaya göre çocuklar ve yatılı bölge okullarıyla beraber öğretmenler de bir şekilde üretim içine çekilecek. Yatılı okullarla beraber çocuklar gündüz fabrikada akşam da yatakhanelerde yalıtılmış ortamlarda hayatlarını sürdürecekler. Bu durum öğrencilerin kişisel ve sosyal gelişimlerinin etkilenmesi ve tamamen işçi olmaları gibi bir durumu ortaya çıkaracak ve akademik hayatlarını da etkileyecek. Bu da kendi içinde ayrı bir riskli durum ortaya çıkarıyor. Bakanlık yönergeyle ilgili bir yorum paylaştı ancak yönergenin aslı henüz paylaşılmadı. Yönergeyle ilgili anlayabildiğimiz tek şey meslek liselerinde oluşturulan yeni modelin, eğitim öğretimin bilimsel ve eğitsel nitelikte olmayıp, patronların yani sektörün ihtiyaçlarına göre yapılandırılacağıdır.”

MESEM kapsamındaki bir okulda öğretmen olan Eğitim Sen Aydın Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ferit Bahadır ise şunları ifade etti:

“Meslek lisesi mezunlarının istihdamında yaşanan sorun yıllardır bu okulların endüstriyel ihtiyaca göre açılmamasından kaynaklı. Öğrenci takibinin yapılarak bu okulların ve eğitim programlarının durumunun değerlendirilmesi gerektiği açık. Eğer gerçek anlamda istihdam sağlanmak isteniyorsa önce kentlerde ve ilçelerde çalışma kural ve esaslarının belirlenerek organize edilmesi gerekir. Sektör içi okul programında iş yerlerinin eğitim atölyeleri gibi değerlendirme yaklaşımı içerdiğinden uygulanması mümkün değil.”