“Çocuk işçiliğe karşı mücadeleye!”

İstanbul İSİG Meclisi “Çocuk İşçiliğine, Gençlerin Güvencesiz Çalıştırılmasına ve İş Cinayetlerine Karşı Mücadeleye!” şiarıyla Kadıköy’de eylem gerçekleştirdi. Eylemde 1 Mayıs’ta Taksim çağrısı yükseltildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Nisan 2024
  • 20:35

İstanbul İSİG Meclisi “Çocuk İşçiliğine, Gençlerin Güvencesiz Çalıştırılmasına ve İş Cinayetlerine Karşı Mücadeleye!” şiarıyla Kadıköy’de eylem gerçekleştirdi.

Meclis adına okunan açıklamada AKP’nin iktidarı boyunca hayata geçirilen politikalar nedeniyle her geçen gün daha fazla çocuğun işçileştiği vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çocuk işçiler tarım sektöründe ailesiyle birlikte mevsimlik olarak ücretli veya tarlasında çalışanlardır, çocuk işçiler haftanın bir günü okulda dört günü işyerinde olan MESEM adı altında çalışanlardır, çocuk işçiler kentlerin varoşlarında aile içi emek kapsamında ücretsiz çalışanlardır, çocuk işçiler iş öğrensin diye yaz tatilinde çalışanlardır, çocuk işçiler harçlığını kazansın diye tanıdığın yanına verilenlerdir...”

Çocuk işçiliğin geçici bir olgu olmadığı bilinçli ve sistematik ucuz emek sömürüsü olduğuna dikkat çekilen açıklamada MESEM teşhir edildi.

Çocukların en çok tarım, inşaat, hizmet sektörlerine ve sokakta çalıştırıldıkları belirtilen açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye sanayisinin dünya pazarlarında, özellikle AB pazarında, var olmasının yegâne yolu ucuz işgücü ihracıdır. Bu noktada çocuk işçilik elzemdir.

Çocuk işçiliğin ancak üretenlerin yönetmesi durumunda önlenebileceğinin bilinciyle;

1- Çocuk işçilik yasaklanmalıdır.

2- Eğitime verilen bütçe artırılmalı, MESEM uygulamasına son verilmeli, mesleki öğrenim çocuk ve gençlerin gelişimine uygun bir biçimde planlanmalı ve kamusal kurallar çerçevesi içinde olmalıdır.

Ancak bunları sistem içinde ifade etmek tek başına bir anlam ifade etmiyor. Örgütlenmek, mücadele etmek ve direnmek gerekiyor…”

“1 Mayıs’ta Taksim’e!”

Aralarında DEV TEKSTİL ve TOMİS’in de bulunduğu mücadeleci sendikalar adına söz alan DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar, çocuk işçiliğinin ve çocuk işçi cinayetlerinin devlet eliyle meşrulaştırıldığını belirtti. Acar, herkesi çocuk işçiliğine karşı 1 Mayıs'ta Taksim'e çağırdı.

Eylemde ayrıca İstanbul Tabip Odası genel sekreteri, EMEP Milletvekili İskender Bayhan ve Eğitim Sen sözcüsü de konuşmalar yaptı.

Eylem boyunca “MESEM’de vahşete, sömürüye son!”, “Sermayeye değil eğitime bütçe!”, “Çocuk işçilik yasaklansın!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/ İstanbul