Eğitim Sen, 2025 bütçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı için ayrılan miktara dair yazılı açıklama yaptı. 2025 bütçe planlamasında eğitime ayrılan payın yetersiz olduğu vurgulanan açıklamada, bütçenin Uluslararası Para Fonu (İMF) önerilerinin dikkate alınarak hazırlandığı belirtildi.
Bütçenin IMF önerileri dikkate alınarak oluşturulduğu vurgulanan açıklamada, “Kemer sıkma programından başka bir anlama gelmemektedir” denildi.
En yüksek bütçenin eğitime ayrıldığına dair söylemlere işaret edilen açıklamada “Nitekim AKP hükümetleri döneminde, eğitim bütçesinin milli gelire oranı OECD ortalaması olan yüzde 5’in yarısına bile ulaşmamıştır” denildi.
MEB bütçesinin yüzde 71’inin personel giderlerine yüzde 9’unun ise sosyal güvenlik pirim giderlerine ayrıldığına işaret edilen açıklamada, mal ve hizmet alım giderlerinin payının ise yüzde 8 olduğu, sermaye giderlerinin yüzde 9,73 cari transfer giderlerinin ise yüzde 2,15 olduğu vurgulandı. Açıklamada bütçenin MEB’e ayrılan kısmının yetersiz, eğitim ve okullara ayrılan bütçenin ise oldukça yetersiz olduğu vurgulandı.
Açıklamada bütçeye ilişkin şu talep ve önerilerde bulunuldu:
“*Bütçe sistemi tüm eğitim kurumlarını kapsayacak şekilde bütünlüklü olarak oluşturulmalıdır. Tüm okulların ihtiyaçlarına yönelik çalışma yapılmalı ve bu doğrultuda ödenek ayrılmalıdır.
*Okulları adeta bir pazar yerine dönüştürmüş olan piyasacı anlayıştan derhal vazgeçilmelidir. Kamu kaynaklarından özel okullara aktarılan destek ve teşvikler, devlet okulları için harcanmalıdır.
*Öğretmenler arasında farklı kariyer basamakları yaratarak ayrımcılığa ve rekabete yol açan uygulamalara son verilmelidir. Eşit işe eşit ücret anlayışıyla bütün eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik iyileştirmelerden ayrımsız bir şekilde yararlanması sağlanmalıdır.
*Derinleşen yoksulluk sebebiyle öğrenciler temel haklarından yoksun kalmakta, yetersiz beslenme bir “gizli açlık” haline dönmektedir. Bu sebeple eğitimin bütün kademelerinde öğrencilere günde en az bir öğün ücretsiz yemek ve temiz içme suyu sağlanmalıdır.
*Tüm kamu emekçilerine, ücretsiz okul öncesi kurumlar ve kreşler için bütçeden pay ayrılmalıdır.
*En fazla kadın emekçilerin olumsuz etkilendiği esnek ve güvencesiz istihdam biçimleri son bulmalı, güvenceli, tam zamanlı hak kayıpları yaratmayan çalışma esas alınmalı, eşdeğer işe eşdeğer ücret politikası hayata geçirilerek, parçalı istihdam politikalarından vazgeçilmelidir.
*2025 yılı için 651 milyar lira olarak belirlenen sosyal yardımlar, bütçenin yalnızca yüzde 4,4’üne tekabül etmektedir. Bu haliyle toplumsal eşitsizliklere çözüm üretmekten oldukça uzak olan sosyal yardımlar, başta aile ve çocuk yardımı olmak üzere ihtiyaçları karşılayacak şekilde artırılmalıdır.
*Ataması yapılmayan öğretmenlerin tamamı kadrolu olarak atanmalıdır. Okullarda temizlikten sorumlu personel haftanın 5 günü ve yılın 12 ayında görevlendirilmelidir. Bunun yanında kadrolu, güvenceli ve insanca bir ücret kapsamında bir program oluşturulmalıdır.
*Tüm eğitim ve bilim emekçilerine, yılda iki kez ve en az bir maaş tutarında eğitime hazırlık ödeneği verilmelidir.”