Maraş Katliamı 43. yılında lanetlendi...

Yasağa rağmen Maraş'ta anma yapıldı

Maraş Katliamı'nın 43'ncü yıldönümünde Valilik yasağına rağmen anma etkinliği gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Aralık 2021
  • 15:05

Alevi örgütleri, 19-26 Aralık 1978 tarihleri gerçekleşen Maraş Katliamı’nın 43’üncü yıldönümü nedeniyle kitlesel anma yaptı.

Katliamın yaşandığı Maraş’ın merkez Yörük Selim Mahallesi’nde bulunan Erenler Cemevi’nde yapılan anmaya yüzlerce kişi katıldı. Mahalle anma öncesi ablukaya alınırken Erenler Cemevi’ne gitmek isteyenler 3 farklı polis kontrol noktasından geçti.

Anma Maraş Valiliği’nin “Kamu düzeni” gerekçesiyle yasaklanma kararına karşı Erenler Cemevi’nin bulunduğu sokakta yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşle başladı. Yürüyüşte sık sık “Maraş’ı unutma unutturma”, “Maraş’ın hesabı sorulacak”, “Maraş, Sivas, Koçgiri unutulmaz hiçbiri”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı.

Erenler Cemevi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, katliamda yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuna geçti. Anmanın açılış konuşmasını Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı Hasan Kılavuz yaptı. Ardından hayatını kaybedenlerin anısına semah tutuldu.

“Maraş’ın yarası hâlâ kanıyor”

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özel, aradan geçen 43 yılda olumlu bir değişiklik yaşanmadığını belirtti. AKP ve kalemşörlerinin her gün Alevilere saldırdığını belirten Özel şunları ifade etti:

“Toplumda da bir değişim yok. Maraş katliamıyla yüzleşmek için biz buradayız. Bizim istismar ettiğimizi söyleyenler insanlığını kaybetmişler. Hâlâ mezarlarımızın yeri belli değil. İnsanlar dua okuyacakları bir mezar istiyorlar. Maraş yarası hala kanıyor. Bize yapılan hiçbir katliamı unutmayacağız. Hesap soracağız. Yüzleşme olana kadar bu davanın takipçisi olacağız”

“Gerçek bir adalet istiyoruz”

Ardından kürsüye çıkan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, benzer katliamlarda yaşanan cezasızlık politikalarına dikkati çekerek “Gerçek bir adalet tesis edilmeli. Bu katliamcı zihniyete karşı birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

“Maraş’taki katliam insanlık suçudur”

Avrupa’da ve Türkiye’de faaliyet gösteren Alevi kurumları adına konuşmalar yapıldıktan sonra tertip komitesi adına Erenler Kültür Derneği Başkanı Müslüm İbili söz aldı. İbili, 1978 yılında Maraş’ta çeşitli ölüm şekilleriyle Alevisiyle, Sünnisiyle öldürülen canları anmak için bir arada olduklarını belirtti. Bu olayın sadece Alevi vatandaşların bir sorununu olmadığını vicdanı olan herkesin sorunu olduğunu vurgulayan İbili, şöyle devam etti:

“İnanıyoruz ki Maraş halkı da barışı, kardeşliği ve kucaklaşmayı arzu etmektedir. Maraş’ta gerçekleştirilen katliam bir insanlık suçudur. Bu suça ortak olmak istemeyen tüm canlar, bu katliamı lanetlemeli ve kınamalıdır. Katliam hazırlıkları mahallemizde bulunan kahvehanenin taranmasıyla başladı. Ancak biz bu kadar yapılan zulme rağmen yüzyıllardır Anadolu topraklarında birlikte yaşayan Alevisiyle, Sünnisiyle, Kürdüyle, Türküyle inanç farklılığına rağmen yaşayan bir toplumuz. Bu ülkede daha mutlu olmanın yolu olan eşit yurttaşlık temelini yaratmak zorundayız. Ülkemizde barışın, huzurun ve kardeşliğin daim olmasını temenni ederek, katliamı bir kez daha lanetliyorum.”

Konuşmaların ardından yaşamını yitirenlerin anısına mumlar yakılıp karanfiller bırakıldı. Anma lokma dağıtımı ile son buldu.