Sarıgazi'de Maraş Katliamı anması

Sarıgazi'de Maraş Katliamı'nın 43. yılında katliam lanetlenirken, katliamda öldürülenler anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Aralık 2021
  • 14:49

Sarıgazi Cemevi Maraş Katliamı’nın 43. yılında katliamı lanetlemek katliamda ölenleri anmak için açıklama gerçekleştirdi. Cemevi sosyal alanında buluşan bileşen Demokrasi Caddesi girişine sloganlar ve ajitasyon konuşmaları ile yürüdü.

Alana gelindiğinde Cemevi Dedesi’nin dua okumasının ardından açıklama gerçekleştirildi. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Maraş Katliamı’nın üzerinden tam 43 yıl geçti. Bu katliamda sorumluluğu bulunanlar ya hiç yargılanmadan “kurtuldular” ya da göstermelik dava dosyaları ile yargılanıp beraat ettirildiler. Çünkü Maraş Katliamı tasarlanırken senaryonun en önemli parçası katliamcıların “suçsuz” ilan edilmesiydi. Katliamcıların amacı, 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırlamanın yanında, halklar ve inançlar bahçesi olan Maraş’ta Alevi, solcu, demokrat insanları kıyıma uğratmak ve sağ kalanları da baskı, sindirme, korku psikolojisi ile göçe zorlamaktı. Böyle büyük ölçekli bir senaryonun devletin derin güçlerinden icazet alınmadan yapılması mümkün değildi. Zaten katliamda baş aktörün “derin devlet” olduğu yıllar sonra Başbakan’ın çekmecesinden çıkan “bilgi notu”nda ortaya çıktı.”  

Ardından Maraş’ı unutmanın farklı inanç ve halkların üzerindeki baskının daha da artmasına neden olacağı, Alevi kurumları olarak buna izin verilmeyeceği vurgulandı.

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Türkiye'de hak aramak uzun ve zorlu bir süreç. Ancak bu zorlukların bizleri yıldıramayacak, gerekiyorsa bayrağı evlatlarımıza devredeceğiz, ama asla boyun eğmeyeceğiz. Bu tüm canlarımıza, verdiğimiz emeklere, ödediğimiz bunca bedele bağlılığımızın bir gereğidir. Ama umudumuz bitmedi daha, bitmeyecek. Anılara verilen emeklere, çıkar hesabı olmayan yoldaşlıklara bağlılığımızın gereği olarak umudumuz büyüyerek devam edecek. Düşmana inat, değil 43 yıl 430 yıl geçse de, hesabı verilmemiş her insanlık suçu işleyenlerden hesap sormaya devam edeceğiz. Katilleri mezarlarında bile rahat bırakmayacak er ya da geç tüm vicdanların önüne çıkarıp hesap soracağız, bu da bizlerin Seyit Nesimi’lere, Pir Sultanlara, Şeyh Bedrettin’lere sözü olsun”

Son dönem AKP’nin Cemevleri’nin Kültür Evleri olması üzerine yapılan dayatmalar teşhir edilerek mücadeleye devam çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Sarıgazi