Maraş Katliamı anmaları

Maraş Katliamı'nın 43. yıl dönümü vesilesiyle Kuşadası'nda anma etkinliği, Bursa ve Eskişehir'de eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Aralık 2021
  • 16:20

19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında Maraş Katliamı’nda yitirilenler Kuşadası, Bursa ve Eskişehir’de anıldı.

Kuşadası Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından cemevi binasında düzenlenen etkinlikte katliamın nedenlerine dikkat çekildi. Evrensel’de yer alan habere göre Kuşadası Cemevi Başkanı Erdal Kılınç yaptığı konuşmada şunlar ifade edildi:

“Toplumdaki barışı bozmak, ezilenler ve ötekileştirilenler arasındaki birliği bozmak için Maraş Katliamı hayata geçirildi. Katliamda zarar görenler arasında Sunniler ve atesistler de vardı”

Alevilerin özgürlük, demokrasi ve barıştan yana oldukları için öldürüldüğünü söyleyen Kılınç şunları ifade etti:

“Demokrasiden yana olan herkesle birlik olmalıyız ki bir daha Maraşlar, Gaziler, Sivaslar olmasın. Sadece anma düzenlemek yetmez, katliamın devamını engellemek için birlik olmamız gerekiyor”

Faillerin cezalandırılmaması başka katliamları yaşattı

Bursa Alevi Platformu’nun Mudanya Mütareke meydanında yaptığı açıklamaya emek ve demokrasi güçleri de destek verdi. Yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Maraş Katliamı'nın faillerinin cezalandırmaması Çorum'u yaşattı. Ardından bu topraklar Sivas'ı, Gazi'yi, Roboski'yi, Suruç'u, Ankara'yı gördü. Bu saldırılar faili meçhul kaldığı sürece bir yenisi eklenmeye devam edecek. Mafyalar etrafta tehditler savururken, hakkını arayan madenciler yerlerde sürüklendiği sürece bu topraklara adalet gelmeyecek”

Katliam ve cezasızlık politikası devam ediyor

Umut Gazetesi’nde yer alan habere göre Eskişehir Demokrasi Güçleri Maraş Katliamı’nın 43. yılında Adalar Migros önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada Türkiye tarihinde siyasi cinayetlere ve katliamlara karşı sistematik bir cezasızlık politikası uygulandığı vurgulandı. Katliam ve cezasızlık politikasının AKP-MHP iktidarıyla devam ettirildiğinin ifade edildiği açıklamada İzmir’de yakılarak katledilen üç Suriyeli işçiye de değinildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Eskişehir Demokrasi Güçleri olarak, Maraş katliamında ve sonrasında yaşanan bütün katliamlarda kaybettiğimiz canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın insanlık suçu olarak görülmesi gereken bütün katliamları, ayrım yapmaksızın lanetliyoruz.

Unutulmamalıdır ki insanlığın hedef alındığı katliamları ve ardındaki kirli ilişkileri unutmak değil hatırlamak, hafızalarımızdan sildirmek isteyenlere karşı bu katliamların faillerini unutturmamak hepimizin görevidir. Maraş’ı unutmayacağız, unutturmayacağız.”