43 madencinin yaşamını yitirdiği Amasra Maden Katliamı’nın davasının ilk duruşması ikinci gününde görülmeye devam etti.
23 kişinin yargılandığı ve Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma sanık sorgulamasıyla sürdü. İşletme müdürü sanık Selçuk Ekmekçi savunma yaptı. Madenci yakınlarının sanıklara gösterdiği tepkiler üzerine sanık müdafileri söz alarak madenci yakınlarının salon dışına çıkarılmasını, müvekkillerinin psikolojisinin bozulduğunu belirtti. Verilen aranın ardından söz alan avukatlar duruşmanın adliye koridorundan ziyade daha sağlıklı bir ortamda yapılmasını tekrar talep ettiler. Mahkeme başkanı bu koşullarda yargılamaya devam edeceğini tekrar belirterek talepleri reddetti. Sanık Ekmekçi savunmasında iş sağlığı ve güvenliği hususunda eksiklerin tamamlandığını iddia ederek katliam gününü anlattı. Hiçbir olumsuzluk yansımadığını iddia eden Selçuk katliamdan gün önce TTK kapsamında denetimden geçildiğini söyledi. Sanık Ekmekçi’nin “Bilirkişi raporunda bilime aykırı tespitler bulunmaktadır. İş yerimizde patara uygulaması yoktur” demesi üzerine bir madenci yakını tepki gösterdi.
Madenci yakını “Biz 17 yıl patara attık madende, Selçuk Ekmekçi yalan söylüyorsun” dedi. Sanık Ekmekçi’nin acil eylem ve kurtarma planları bakımından kusur olmadığını iddia etmesi üzerine madenci yakınları “tek bir tahliye ekibi yoktu” diyerek tepki gösterdi.
Av. Derviş Emre Aydın’ın olay günü pervane arızası gerçekleştiğinde neden üretimin durdurulmadığına ilişkin soruya cevaben sanık Ekmekçi bilgisinin olmadığını, olsaydı durduracağını belirtti. Tanığın aksi yöndeki beyanına da neden öyle dediğini bilmiyorum, dedi.
Kullanılamayacak kömürler halka dağıtılmış
Av. Evren İşler, katliamın ardından maden önünde bulunan tonlarca kömürün ne olduğunu sorduğu Ekmekçi şöyle yanıt verdi:
“Bunlar satılamayacak kömürlerdir. Bu kömürler üzerinden numune aldık. Dağıtıma uygundur dendi. Fakir fukaraya dağıtıyorduk.”
Av. İşler’in “Bunun müessese müdürü talimatıyla sizin tarafınızdan organize edildiği söyleniyor. Daha sonra Bakanlık eliyle dağıtılıyormuş” demesi üzerine sanık Selçuk “Evet, çöpe atacağımıza kömürleri dağıtıyorduk” dedi.
Av. Ceren Yılmaz, “Dün sanık Cihat Özdemir -350 kota kadar ancak projelendirme olduğunu belirtti” sorusuna, sanık Ekmekçi, “-360 ve -365’e kadar faaliyetimiz sürüyordu” dedi.
“Konumuz iş güvenliği mi?”
Müşteki vekilleri tarafından bir ses kaydı dinletildi. Ses kaydında -370 ve -390 kota kadar faaliyet yapıldığı belirtildi. Kaçak kota ilişkin soruya cevaben sanık Selçuk konuşan gaz izleme operatörünün durumu bilmeden konuştuğunu belirtti.
Projede -350’ye kadar faaliyet yapabilecek bir alanda, proje dışı kaçak kot çalışmaları yapılması sorularına Ekmekci, “Buralarda denetim gerçekleşti, raporlarda bunlar yer almıyor. Konumuz iş güvenliği mi faaliyetimiz mi, anlamıyorum” diye cevap verdi.
Avukatların sanık Ekmekçi’ye sorduğu soruların ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdür Vekili sanık Volkan Soylu'nun sorgusuna geçildi. Soylu’nun sorgusunun ardından duruşmaya yarına kadar ara verildi.