“İşçi katliamlarını durduralım!”

DİSK, KESK, TMMOB ve İTO Beşiktaş’ta yaşanan işçi katliamına ilişkin yaptığı eylemde ihmalleri teşhir ederek yapılması gerekenleri sıraladı. DİSK heyeti de aynı yerde basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Nisan 2024
  • 18:30

DİSK, KESK, TMMOB, İTO ve DİSK heyeti Beşiktaş’ta yaşanan işçi katliamına ilişkin eylem yaptı.

Saat 14.00’de “Artık yeter! İş cinayetlerini, işçi katliamlarını durduralım!” yazılı pankartın açıldığı eylemde ortak basın metni okundu. Yangına ilişkin teknik inceleme yapılmak istendiği ancak izin verilmediği aktarılan açıklamada gözlem yapıldığı belirtildi. Görüntülerin incelendiği ve çevrede bulunanlarla görüşüldüğü belirtilen açıklamada şu bilgiler verildi:

“ Bu tip mekanların yenilenmesi esnasında

1- İlgili yasal kurumlardan izin alınmalı.

2- Meslek odaları ile beraber çalışılarak tüm teknik detaylar ayrıntılı olarak ortaya konmalı.

3- Yangın riskine karşı, mutlaka risk analizleri yapılarak geçici yangın güvenliği, yangın söndürme tedbirleri ve duman tahliye sistemleri inşaa edilmeli.

4-Bu inşaai çalışmada yer alacak personel, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile yangın güvenliği konularında mutlaka çalışmaya başlama öncesi eğitimden geçirilmeli.

5- Yenileme projesinde kullanılacak tüm yapı malzemeleri, halen yürürlükte olan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te açıkça belirtildiği gibi, yanmaz ve zor alev alıcı malzemelerden seçilmeli.

6- Mahalde yangın yükünü artırmamak adına, kullanılacak yapı malzemeleri, açık alanda depolanmalı, montajı yapıldıkça sahaya transport edilmeli.

7-Tüm önlemlere rağmen mekanda, çalışan personel için herhangi bir risk ortaya çıkarsa, personelin bu mahalleri hızlı bir şekilde tahliye etmeleri için güvenli kaçış yolları, koridorları oluşturulmalıdır.”

Acil çıkış yolu bulunmadığı ve denetimlerin yetersiz olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Sermayenin her şeyi kendi kazançlarını artırmak amacıyla yapması ve insan hayatını hiçe sayması karşısında, mevcut şartlarda, ancak kamu sınırlayıcı işlev görebilir” denildi.

Geçmiş işçi katliamlarının hatırlatıldığı açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Sonuç olarak, ölümlerin ve yaralanmaların önüne geçilmesi için yasal altyapının yukarıdaki önerilerimiz de dikkate alınarak oluşturulması, denetimlerin sıklaştırılması ve denetimler sonucu caydırıcı cezaların verilmesi gereklidir. Kazaları önlemek adına emek örgütleri ve meslek odaları olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi, kamusal alanlar ile ilgili tüm çalışmaların meslek odaları-sendikalar ve üniversitelerden oluşan kâr amacı olmayan yapılar ile denetlenmesinin önemini tekrar belirterek bu alandaki kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olabileceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”

DİSK heyetinden açıklama

Saat 15.00’de aynı yerde DİSK heyeti basın açıklaması yaptı. Eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “Kuralsızlığın, denetimsizliğin, karanlık ilişkilerin ortaya çıkardığı bir işçi kıyımı yaşadık” dedi. 29 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Çerkezoğlu resmî açıklamaları aktardı. İhmallere dikkat çeken Çerkezoğlu “Bu rahatlığın ve denetimsizliğin sorumluları kimlerdir?” diye sordu. Ardından katliamın yaşandığı pasajın önüne karanfiller bırakıldı.