Koronavirüs zirvesi sonuçları açıklandı

Koronavirüsle ilgili uygulanacak kararların alındığı toplantı sona erdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mart 2020
  • 19:24

AKP iktidarı koronavirüs ile ilgili şef T. Erdoğan’ın sarayında olağanüstü toplandı.

Toplantının sonuçlarını Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın açıkladı. Alınan kararlar şöyle:

-İlk, orta ve lise olmak üzere okullar 16 Mart’ta bir haftalık tatile giriyor. 23 Mart’tan itibaren de uzaktan eğitim görülecek.

-Üniversiteler ise 16 Mart’tan itibaren üç hafta tatil edilecek.

-Spor müsabakaları da nisan sonuna kadar seyircisiz oynanacak.

-Kamu görevlilerinin yurt dışına çıkışı izne tabi olacak.

“Üniversitelerdeki idari ve akademik personele tatil olmayacak”

YÖK’ten yapılan açıklamada ise "Üniversitelerdeki idari ve akademik personele tatil olmayacak. koronavirüsün Türkiye'deki seyrine göre bu konu yeniden değerlendirilecek" denildi.

YÖK tarafından üniversitelerin idari ve akademik personel hariç, öğrenciler için 3 hafta kesintisiz tatil edildiği öğrenildi. Tatil sürecinde öğrenciler için uzaktan eğitim programının devreye alınmayacağı ifade edildi. 16 Mart’tan itibaren sergi, panel, toplantı, kongre, çalıştay yapılmayacağı söylendi.

Ayrıca, koronavirüs tedbirleri kapsamında Türkiye’de bulunan tüm üniversitelerin alacağı önlemler YÖK koordinasyonunda gerçekleştirilecek.

YÖK, alınan kararlar doğrultusunda uygulamalarını sürdürecek ve 3 haftalık tatil süresini uzatabilecek. Öğrenciler için kaybedilen ders süresi, uygun görülürse akademik takvime ders ikmali olarak eklenebilecek.

Bir hafta tatil, bir hafta evden eğitim

Ziya Selçuk okulların 16 Mart’tan 30 Mart’a kadar tatil ilan edildiğini açıkladı. Selçuk “Öğrencilerimiz, iki haftanın bir haftası istirahat edecekler. 23 Mart’tan itibaren evdeki uzaktan eğitim süreci başlayacaktır. Eğitim bilişim ağı ders ortamını evlere taşıyacak. İlk ve orta dereceli haftalık ders programları yeniden yapılandırılacak. TRT ve internet üzerinden sağlanacak. Bir alt yapı hazırladık, sizlerle sonrasında paylaşacağız” dedi.

Sınavlara hazırlık üzerinden ise “Yükseköğretim kurumu sınavlarına hazırlananlar için eğitim bilişim ağı üzerinden hazırlıklarına devam edecekler” dedi.

Ücretsiz internet imkânı sağlandığını ifade eden Selçuk, sonrasında telafi yapılacağını, aradaki sürede okullarda dezenfektan çalışmaları yapıldığını söyledi. Öğrenci, öğretmen ve velilerin uzaktan eğitimi kullanacaklarını açıkladı.

Sorulan sorular üzerine Selçuk, öğretmenlerin de izinli olacaklarını, özel okulların, engelli okullarının, MEB’e bağlı ana sınıfı ve kreşlerin da bu kapsamın içinde olduğunu açıkladı.

"Açık görüş dahil ziyaretler kadameli olarak sınırlandırılabilir"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de açıklama yaptı. Hapishanelerde virüse rastlanmadığını ifade eden Gül, "ilk kez kuruma gelen tutuklu ve hükümlüler, 14 gün süreyle ayrı bir bölümde tutuluyor" dedi. Görüş hakkı için ise "Gerekli görüldüğü takdirde açık görüş dahil bütün ziyaretlerin kademeli olarak sınırlandırılması planlanmaktadır" açıklamasında bulundu.