Koronavirüs salgını yayıldıkça, uygulanacak önlemlere ilişkin çok sayıda bilgi aktarılıyor. Ancak bu önlemlerin uygulama alanlarında sorular ortaya çıkıyor. Bunlardan en yaygını işçiler için uygulanacak önlemler kapsamında işçilerin yaşamlarını nasıl idame ettirecekleri ile ilgili. Kapitalistler ucu açık olan önlemleri kendi çıkarları doğrultusunda fırsata çevirme derdinde.
Sağlık Bakanlığı yurtdışından dönen işçiler için “kendilerini 14 gün izole etmeleri” gerektiğini söyledi. Ancak kapitalistler çareyi 14 günlük süreyi geçirmek için çalışanlarını yıllık izine çıkarmakla buldu. Sosyal medyada bazı kullanıcılar çalıştıkları şirketlerin kendilerini zorunlu olarak yıllık izne çıkardığını duyurdu. Koronavirüs salgını Türkiye'de görülmeden önce yaşanan bu durum, sonrası için kapitalistlerin nasıl davaranacakları konusunda gösterge niteliği taşımaktadır.
İstanbul Bilgi Üniversitesi'den Prof. Dr. Turgut Tarhanlı sosyal medya hesabından bu durumun insan haklarıyla bağdaşmadığını vurguladı. Tarhanlı şunları ifade etti:
“Bazı şirketler yurtdışından dönen çalışanlarını 14 gün izinli saymaya başladı. Ama bu izin çalışanın yıllık izin hakkından düşülüyor Bu öngörülemez zorunlu izin durumunu, şirket maliyetini indirmek için kullanmak insan haklarıyla bağdaşmaz.
“Bakanlıkça yapılan açıklama: "Vatandaşımızdan beklediğimiz, 14 gün kuralına & 14 korunma kuralına uyarak bu mücadeleye güç vermesidir". Özellikle çalışanların özlük hakları konusunda genel, düzenleyici & objektif bir kamu politikası olmadıkça, bireysel bir uygulama riski doğar.