Koronavirüs testi kısıtlamasına hekimlerden tepki

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 tespit etmek için kullanılan PCR testi isteme ölçütlerine kısıtlama getirdi. Karar hekimler tarafından tepkiyle karşılandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Haziran 2020
  • 17:42

AKP iktidarı, “normalleşme” adı altında tedbirleri kaldırdıktan sonra vaka sayıları artışa geçti. Hekimler ve bilim insanlarının uyarılarına kulak tıkayan saray rejimi şimdi de koronavirüs testlerini azaltıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda test ölçümü için olması gereken koşullar bir kez daha değiştirildi. Bu kararla birlikte test sayılarının ve dolayısıyla da vaka sayılarının azalacağı öngörülüyor.

Kapitalist ekonominin çarkları dönmez hale gelince kısmi tedbirleri hızla kaldıran T. Erdoğan ve AKP’si, sermayenin çıkarları uğruna halk sağlığını tehdit etmekte bir sakınca görmüyor.

Bakanlığın bu kararı da hekimlerin tepki ve eleştirileriyle karşılandı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Türk Tabipler Birliği (TTB) eski başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Sağlık Bakanlığı’nın Covit-19 testinde kısıtlama getirmesini eleştirel bir dille duyurdu. Tükel Twitter paylaşımında şu ifadeleri kullandı:  

“Sağlık Bakanlığı, hekimlerin PCR testi isteme ölçütlerine kısıtlama getirdi. Temaslı olup da belirti göstermeyen kişilerden test istenemeyecek. Pandemiyle mücadelenin yeni aşaması; test sayılarını düşürerek doğrulanmış vaka sayılarını azaltmak. Ya da başımızı kuma gömmek!”

“DSÖ testleri arttırın diyor, bizde tam tersi yapılıyor”

BirGün’e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Sağlık Bakanlığı’nın kararı WhatsApp’tan kurumlara mesaj attığına değindi ve şöyle konuştu: 

“Dünya Sağlık Örgütü, bütün ülkelerde hasta sayısını yakalamak için test sayısını artırırken bizde tam tersi yapılıyor. Test sayılarının azaltılması için kriterlere kısıtlama getirildi. Dolayısıyla her akşam ilan edilen hasta sayısında azalma yaşanacak. Hasta sayısının azalmasıyla ‘yalancı normalleşme’ ortaya konulacak. Toplum yararına değil; ekonomik kaygıları siyasi kaygıları olanın işine yarar.” Bakanlığın sadece 10 kentin verilerini açıklamasının çelişkili olduğuna değinen Prof. Dr. Adıyaman, “Hastalığın bütün illerdeki dağılımının açıklanması lazım ki ona göre tahlil yapalım. Niçin bazı illerde arttı niçin bazı illerde sakin gidiyor mutlaka ortaya çıkarılması lazım. Hastalığın bulaş hızı arttı. Bunun yolu yeni açılma yöntemlerinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyoruz.”