Kobanê Davası 13. grup duruşması...

"Kobanê Davası düştü, düşecek"

Kobanê Davası 13. grup duruşması öncesi HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Mayıs 2022
  • 14:55

21’i tutsak 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası’nın 13’üncü grup duruşması öncesi Sincan Hapishane Kampüsü önünde açıklama yapıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kobanê Davası’nı izlemek için kurum temsilcileriyle Sincan’da olduklarını dile getirdi ve şunları dedi:

“Kobanê Kumpas davasını hangi saiklerle yapıldığını geçmişte hep söyledik açıkladık. Siyasi gerekçelerle oluşturulan bir iddianamenin bugün Kürt siyasi tarihinin önemli aktörlerinin yargılandığı bir dönemi yaşıyoruz”

Erdoğan’ın hedef göstermesi sonrasında açılan davanın siyasi bir muhtevası olduğunu vurgulayan Buldan "Kobanê Davası düştü, düşecek" dedi ve şunları vurguladı:

“İkinci bir dalga ile yeni bir süreci başlatıp, farklı arkadaşlarımızı da gözaltına alıp yeni bir tutuklama süreci başlattılar. Ancak bütün bunlar beyhude çabalardır. Bu dava düştü, düşecek. Bu dava onların ellerine ayaklarına dolandı, dolaşmaya da devam edecek. Ellerinde hiçbir gerekçe somut delil olmadığı için yeni yeni kumpaslar ikinci dalgalar yaratmaya çalışsalar da bu davanın düştüğünü ve düşeceğini belirtmek isterim. Bu davanın sonucu Türkiye siyasi hareketine, Türkiye yargısına, adaletine, vicdanına ses olması gerektiğini bir kez daha ifade ediyorum. Katılan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımızla birlikte süreci takip etmeye devam edeceğiz.”

KESK, TKP, EMEP, EHP, TÖP temsilcileri konuşma yaptı ve HDP’nin yanında olduklarını vurguladı. Yapılan açıklama ardından Kobanê Davası’nın görüldüğü Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşma salonuna geçildi.

***

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada mahkeme başkanı, dosyaya eklenen evrakları okudu. İlk olarak davada tutuksuz yargılanan siyasetçi Ayhan Bilgen savunma yaptı.

Ardından savunma yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel şunları söyledi:

“Kendi tanıklarınız bile bu olayların arkasında gizli paramiliter güçlerin olduğunu ifade etti ancak siz onların mahkemedeki ifadelerini kabul etmezken Emniyet’te nasıl alındığı belli olmayan ifadelerini geçerli sayıyorsunuz.”

Hukuksuzlukları sıralayan Tuncel heyet başkanına anayasanıza uyun dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata da, bir kadın olarak yargılandığını belirterek kadınların mücadele sürecini anlatacağını ifade etti.

Mesut Bağcı ise tanık Sami Baran hakkında lehte konuştuğunu belirterek şunları ifade etti:

“Baran'ın ifadeleri tutuklanma gerekçelerimden çıkarılmalıdır. Aleyhe bir durum olduğunda CMK’ya göre kabul etmiyorsunuz lehe bir durum olduğunda da kabul etmiyorsunuz”

Gülten Kışanak ise şunları söyledi:

“Biz savunma hakkımızın kısıtlanmasına asla izin vermeyeceğiz. Biz burada yargılanan değil, yargılayan olacağız. Bu ülkedeki temel hak ve özgürlükleri rafa kaldıran ve hepimize işkenceyi reva görenlere karşı çıkacağız.”