Kayseri’ de coşkulu 1 Mayıs!

Kayseri’de DİSK ve bileşenleri 1 Mayıs için eski Adliye Binası önünde bir araya geldi. KESK ve bileşenleri ile SOL Parti ise Eğitim Sen Kayseri binası önünde buluştu. Kayseri’de farklı yürüyüş kollarından 1 Mayıs mitinginin yapılacağı Mimar Sinan Parkı’na yürüyüş yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2024
  • 17:35

Kayseri’de DİSK ve bileşenleri 1 Mayıs için eski Adliye Binası önünde bir araya geldi. KESK ve bileşenleri ile SOL Parti ise Eğitim Sen Kayseri binası önünde buluştu. Kayseri’de farklı yürüyüş kollarından 1 Mayıs mitinginin yapılacağı Mimar Sinan Parkı’na yürüyüş yapıldı. 

Salih Avgun Paşa Caddesi’nde bir araya gelen işçi ve emekçiler Mimar Sinan Parkı’na kadar coşkulu sloganlarla yürüdüler. KESK ve DİSK öncülüğünde yapılan 1 Mayıs mitingine BDSP, Eğitim Sen, SES, BES, CHP, EMEP, Sol Parti, TİP, TKP, Türk Emekli-Sen üyeleri de destek verdiler. 

DİSK kortejinde OSB’den işçiler Kayseri İşçi Birliği dövizleriyle yer aldılar. Ayrıca DİSK Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası’na üye olan Saray Çiftliği ve Kayseri Yem işçileri de 1 Mayıs’taydılar.

1 Mayıs mitinginde ilk konuşmayı Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Sedat Ünsal yaptı. Ünsal konuşmasında Taksim yasağına değindi ve şunları dedi:

“1 Mayıs tüm dünyada, bu meydanda ve ülkenin her yerinde coşkuyla, umut ve heyecanla kutlanıyor. Umudumuzu, kararlılığımızı ve mücadele azmimizi Gezi davasında yeni bir AKP darbesiyle cezalar vererek bastırmak istediler. Hep birlikte daha gür haykırıyoruz, Gezi bu ülkenin yüz akıdır, direniş sembolüdür. Geleceğimize sahip çıkma iradesidir. Bu karanlık gidecek, Gezi kalacak. Gezi’yi dün savunduk, bugün savunuyoruz, yarın da savunacağız. AKP ve yargısı emekçilerin ve halkımızın özgürlük mücadelesine engel olamayacak. Gezi her yerde, Gezi burada, Gezi bizleriz, Gezi milyonlardır. Gezi ruhunu hapsedemeyecekler! Ne Taksim yasağı ne Gezi davasında verilen cezalar gidişlerini engellemeye yetmeyecek, gidecekler.”

Konuşmasının devamında emekçilerin taleplerini sıralayan Ünsal şunları vurguladı: 

“Bizler toplumsal kaynakların öncelikle işsizlik ve yoksullukla mücadeleye ayrılmasını istiyoruz! Herkese güvenceli iş, insan onuruna yakışır bir ücret istiyoruz! Dilinden, dininden, kimliğinden dolayı kimsenin ötelenmediği, dışlanmadığı bir ülke istiyoruz! Grev ve toplu sözleşme hakkımızın anayasal güvenceye kavuşturulmasını istiyoruz! Eğitim ve sağlık başta olmak üzere temel kamusal hizmetlerin her düzeyde parasız, erişilebilir ve nitelikli olmasını istiyoruz!”

Mitingde DİSK adına konuşmayı DİSK-Dev Sağlık İş Sendikası Merkez Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Çağrı Göç yaptı. Göç, işten çıkarmalardaki artışa değindi ve şunları dedi: 

“Son bir ayda 4000 işçi işten çıkarıldı. DİSK’e bağlı sendikalarda örgütlenen Saray Çiftliği, Kayseri Yem, Sarp tekstil, Colins işçileri işten çıkarma saldırısına maruz kaldılar. Talebimiz açık ve nettir. İşten çıkarmalar yasaklanmalı, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır.” 

Konuşmaların ardından miting çekilen halaylarla sona erdi.  

Kayseri 1 Mayıs’ından notlar:

-DİSK’in kortejinin niceliğinde belirgin bir artış vardı.

-1 Mayıs’ta gençlerin ve kadınların katılımındaki yoğunluk göze çarptı.

-Kayseri 1 Mayıs’ına katılan emekçiler 1 Mayıs’a dair duygu ve düşüncelerini paylaştılar.

Kızıl Bayrak / Kayseri