Katliamın 25. yılında Gazi’de anma

Katliamın 25. yıl dönümünde Gazi Mahallesi’nde anma düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mart 2020
  • 15:52

Gazi Katliamı’nın 25. yılında gerçekleştirilen anma için Gazi Cemevi önünde toplanıldı. "Gazi'den Ümraniye'ye adalet istiyoruz" pankartının açıldığı eylemde Gazi ve Ümraniye şehitlerinin fotoğrafları taşındı. Cemevi’nden eski PTT’ye yüründü.

Katliamda hayatını yitirenler için saygı duruşu yapıldı ve ardından ilk saldırının olduğu yerlerden Eski PTT'nin önüne karanfiller bırakıldı. Şehit aileleri adına açıklamayı Sezgin Engin’in ağabeyi Engin Engin okudu. Engin katliam günü yaşananları anlattı ve ardından Gazi Katliamı ile gözdağı verilmek istendiğini ifade etti.

“Saldırı alevisi, sünnisiyle tüm halkaydı. Katiller nasıl oldu da, Gazi gibi polis devriyelerinin her zaman çok yoğun olduğu bir yerde, ellerini kollarını sallayarak ortadan kayboldu? Bunun açıklamasını Gazi halkı biliyordu” denilen açıklamada devletin katliamcı yönü teşhir edildi.

Engin, son yaşanan saldırı sürecine, emperyalist savaş ve saldırganlık politikalarına, basına yönelen saldırılara ve Grup Yorum’a yönelen saldırıya değindiği açıklamada şunları söyledi:

“Adalete açlığımız gittikçe büyüyor. ÇHD'li tutsak avukatlar 3 Şubat'tan bu yana açlık grevinde. Adil yargılanma talebi ile Mustafa Koçak ölüm orucu direnişinin 254. gününde. Grup Yorum üyeleri 17 Mayıs'ta başlatmış oldukları süresiz açlık grevlerini iki üyesi ile ölüm orucu direnişine çeviımiştir. Helin Bölek ölüm orucunun 266, İbrahim Gökçek ise 269. gününde. Dün, Armutlu Cemevi ve Grup Yorum direnişçilerinin bulunduğu direniş evi polis tarafından basıldı. Gece 3'te yapılan baskında morga dahi girilmiş ve morgda bulunan cenazeye bile bakılmıştır. Helin Bölek ve İbrahim Gökçek zorla müdahale için Ümraniye Hastanesi'ne götürülmüştür. Çok sayıda kişi gözaltına alınmıştır.”

Sorumluların cezalandırılmasının talep edildiği açıklamada “Binlerce eli silahlı katilin karşısına sadece yürekleriyle çıkan, binlerce katilin onlar karşısında nasıl korkak ve aciz olduklarını, halkın gücünü tüm Türkiye'ye gösteren Şehitlerimizi ve Gazi Halkını selamlıyoruz” denildi.

Açıklamanın ardından eski PTT önüne karanfiller bırakılarak Gazi Mezarlığı’na doğru yürüyüş düzenleni. Mezarlıkta yapılan konuşmalarla anma sonlandırıldı.