Gazi Katliamı 21. yılında lanetlendi

Gazi Katliamı, 21. yılında yapılan anmayla lanetlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mart 2016
  • 10:48

Sermaye devletinin 12 Mart 1995’te İstanbul Gazi Mahallesi’nde gerçekleştirdiği katliam, 21. yılında lanetlendi, katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Sabah saatlerinden itibaren Eski Karakol önünde toplanmalar başladı. Bu seneki anma Halk Cephesi, Gazi Dayanışması ve Gazi 12 Mart Platformu olarak üç ayrı  yürüyüşle gerçekleştirildi.

Gazi ve Ümraniye Şehit Aileleri yürüyüşle toplanma alanına geldikten sonra Halk Cephesi ile birlikte yürüyüşe geçti. Sloganlarla mezarlığa giden Halk Cephesi burada yaptığı anmanın ardından yürüyüşle geri döndü.

Hemen arkasından diğer kortejler de yürüyüşe geçti. Cemevleri ve Gazi Şehit Aileleri ise Gazi Cemevi önünde buluşarak diğer kortejlerin gelmesiyle birlikte en önde yürüyüşe katıldı.

BDSP ise "Gazi'nin katili sermaye devleti! Hesabını emekçiler soracak!" pankartıyla yürüyüşe Gazi 12 Mart Platformu'nun arkasında katıldı.

Yürüyüş sırasında Gazi'de katledilenlerin fotoğraflarının yanı sıra katliamı anlatan dövizler de taşınırken "Gazi şehitleri ölümsüzdür!", "Katil devlet hesap verecek!", "Anaların öfkesi katilleri boğacak!", "Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!" sloganları haykırıldı.

Yürüyüşün ardından Gazi şehitlerinin mezarı başında yapılan saygı duruşuyla anma programı başlatıldı.

Saygı duruşunun ardından katliamda yaşamını yitiren Zeynep Poyraz'ın ablası Kibar Poyraz, Gazi Şehit Aileleri adına basın açıklamasını okudu. Poyraz Gazi ve 1 Mayıs mahallelerinde gerçekleştirilen katliamları hatırlatarak devletin katliamdaki rolüne dikkat çekti. Devletin Gazi Katliamı'nda olduğu gibi Ankara ve Suruç katliamlarının da üzerini örtmeye çalıştığını ifade eden Poyraz, bu nedenle Gazi Katliamı davasının Trabzon'a kaçırıldığını ve mahkemede isimleri verilen polislerin adliyeye dahi gitmeden işlerine devam ettiklerini belirtti.

Devletin katliamcı kimliğini teşhir eden Poyraz, Haziran Direnişi'nde, Suruç'ta, Ankara'da, Sur'da Cizre'de bu katliamcı geleneğinin devam ettiğini ve tetikçilerin korunmasının sürdüğünü söyleyerek katliamcı devlete karşı birlik çağrısı yaptı.

Ardından HDP Milletvekili Erdal Ataş söz aldı. Devletin katliamcı geleneğini teşhir ederek sözlerine başlayan Ataş, Alevilere, Kürtlere, devrimcilere yönelik sürekli olarak saldırı ve katliamlar gerçekleştirdiğini ifade etti. Bu katliamcı zihniyetin hakları için örgütlenmek isteyen bütün kesimlere yönelik saldırılarının hala devam ettiğini belirtti. Bütün bu saldırıların ve katliamın muhattaplarının ancak birlikte hareket ederek ortak bir direnişle saldırılara karşı koyabileceğini ifade eden Ataş, ortak mücadele çağrısıyla açıklamasını sonlandırdı.

Ataş'ın konuşmasının ardından anma programı sonlandırılırken mezar ziyaretleri gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul