Gazi Katliamı’nın 26. yılında adalet talebi

Gazi Katliamı ve Direnişi’nin yıldönümü öncesi Gazi Cemevi’nde basın toplantısı düzenlenerek adalet talep edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Mart 2021
  • 18:11

Gazi Katliamı ve Direnişi’nin 26. yıldönümü dolayısıyla Gazi Cemevi’nde basın toplantısı yapıldı.

Basın toplantısında ilk söz alan Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı Cemevi Başkanı Hıdır Karataş, Gazi Katliamı sonrasında adaletin gelmediğini belirterek adalet talebinde bulundu.

Gazi Katliamı’nda yaşamını yitiren Zeynep Poyraz’ın babası Cemal Poyraz, katliamın tarihini özetlerken, Mehmet Gündüz’ün katledilmesini şu ifadelerle anlattı: 

“Karakola gelmeden bir durakta Zeynep ve arkadaşları halay çektiler. Zeynep’i aldım ve gittim. Bizden sonra panzerler, toroslar içerisinde bulunanlar Gazi Cemevi önünde Halil Kaya’nın cenazesini bekleyenleri taradılar. Mehmet Gündüz’ü katlettiler. Gazi öylesine organize yapılan bir katliamdı. Devlet havadan ve karadan Gazi halkını esir alarak resmen bir katliam yaşattı.” 

Katliam sonrası davanın Trabzon’a sürüldüğünü belirten baba Poyraz dava sonucunda adaletin sağlanmadığını ifade etti.

Zeynep Poyraz’ın annesi Menekşe Poyraz da kızının devrimci olduğunu duygulu bir şekilde şöyle ifade etti:

“Zeynep’im devrimciydi. Sivas yakıldıktan sonra bizler çok kötü olduk. Halil Kaya vurulduğunda yakamdan tuttu ve ’kalk gidelim’ dedi. Gittik, çok kötüydü, insanları öldürmüşlerdi. Diğer gün Zeynep uyuyordu ve onu götürmedim. Arkadaşları aradı ve Zeynep’in vurulduğunu söylediler. Sırtından vurulmuş ve arkadaşlarına sizi de öldürürler gidin demiş. Hastaneye götürülmesine izin verilmedi ve kan kaybı yaşıyordu. Hastaneye gittik ve kızımın öldüğünü söylediler. Bu devlet neler yaptı bize.”

Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynal Odabaş ise katillerin simaları değişse de zihniyetlerinin değişmediğini dile getirdi. Katliamın Alevi-Sünni çatışması gibi lanse edilmeye çalışıldığını vurgulayan Odabaş bu oyuna gelinmediğini ifade etti.

Gazi Katliamı’nda yaşamı yitirenler için yapılan anmanın tertip komitesinde bulunan İmam Balsever, Gazi Katliamı davası için Trabzon’a giden ailelere yolda katliam provaları uygulandığını belirterek adalet sağlanmadığı için katliamların sürdüğünü, Gazi Mahallesindeki Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul isimli gençlerin katledilmelerini örnek vererek şöyle vurguladı:

“26 yıllık adalet arayışı devam ediyor. Bizim, ailelerimizi ve Alevilerin vicdanında mahkumdur. Dava için Trabzon’a giden ailelerimize katliam provası uygulandı. Katliamı yapan devlet ve o dönemin iktidarıydı. O dönem yakılmayan köy, faili meçhule uğramayan köy yoktu. Gazi halkı hedef alındı. Yine Gazi’de son yıllarda 4 gencimiz araç içerisinde tarandı, 2 gencimiz yaşamını yitirdi. Maalesef olması gereken cezalar verilmedi. 70 yaşındaki Dersimli Veli Yıldız yine uydurma gizli tanık ifadesi ile cezaevine konuldu. Bu vicdanımızı sızlatan bir yerdedir. Adalet, hukuk istiyoruz.”

Balsever, 12 Mart’ta düzenleyeceklere anmaya çağrı yaparak sözlerini tamamladı.