18. yılında Gazi Katliamı lanetlendi

Gazi Katliamı’nda ölümsüzleşenleri anmak ve Gazi direnişini selamlamak için devrimci-ilerici kurumlar anma etkinlikleri gerçekleştirdiler. Bu yılki anmalar canlılığı ve kitleselliği ile göze çarptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mart 2013
  • 18:52

Gazi Katliamı anmalarından kareler [Foto galeri]

 

Gazi Katliamı’nın 18. yılında, devrimci ve ilerici kurumlar eylemlerle katliamı lanetledi, direnişi selamladı.

İlk anma programını Gazi 12 Mart Platformu gerçekleştirdi. Sabah 8.30’da Eski Karakol Durağı’nda toplanmaya başlayan platform bileşenleri burada kortej düzeni oluşturdular. En önde “Gazi'yi unutmadık unutturmayacağız! / Gazi 12 Mart Platformu” yazılı ortak pankart açıldı. Ardından PDD, BDSP, Mücadele Birliği, Devrimci Hareket ve DHF yer aldı. Gazi 12 Mart Platformu ile yürüyen Alınteri ve Kaldıraç da platform bileşenlerinin ardından yürüyüş kolunda yerini aldılar.

Eski Karakol Durağı’ndan başlayan yürüyüş boyunca emekçilerin yoğun bulunduğu noktalarda durularak mücadele çağrısı yapıldı. Gazi Mezarlığı’na gelinmesi ile anma programına geçildi. İlk olarak Gazi Katliamı’nda ölümsüzleşenler şahsında devrim mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından Gazi ve Ümraniye’de şehit düşenlerin adları okunarak “Kavgamızda yaşıyorlar!” denildi.

Saygı duruşunun ardından Gazi 12 Mart Platformu adına Gamze Kayhan ortak açıklamayı okudu. Ortak açıklamada, Gazi Mahallesi’nde gerçekleştirilen katliamın devletin planlı katliamı olduğu söylendi. Sermaye devletinin sömürü çarkını döndürmek için katliamlarını sürdüreceği, bunun önüne geçmenin tek yolunun düzene karşı devrim mücadelesini büyütmek olduğu vurgulandı. Ancak böylesi bir mücadele ile Gazi, 19 Aralık ve Uludere katliamlarının hesabının sorulabileceği ifade edildi. Devletin provokasyonlarına işaret edilen açıklama şu ifadelerle sonlandırıldı: “Faşist devlet ve güdümündeki katiller sürüsü yeni Maraşlar, Sivaslar, Gaziler, Uludereler yaratmak için saldırıyorlar. 10 Mart’ta Kadıköy’de gerçekleştirilen miting sonrası dağılan Kürt kadınlarına karşı polis destekli sivil faşistlerin saldırısı rastlantı değildir. Faşist devletin her türlü saldırısına ve gerici propagandalarına karşı Alevi, Sünni, Kürt, Türk ayrımı yapmaksızın birleşmeli ve mücadele etmeliyiz.

Katliamlarla varlığını sürdüren faşist devletten hesap sormak için 12 Mart'ta Gazi’de yakılan mücadele ateşini büyüteceğiz.”

Ortak açıklamanın ardından Grup Emeğe Ezgi seslendirdiği marşlar ve hep birlikte söylenen Çav Bella marşı ile anma programı sonlandırıldı.

Komünistler anmaya “Yaşasın Gazi direnişimiz!“ yazılı pankartla katıldılar. Yürüyüş boyunca emekçilere yönelik konuşmalar ile devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısı yaptılar. Gazi Mahallesi İsmet Paşa Caddesi üzerine “Gazi Katliamı’nı unutmadık! Haramilerin saltanatını yıkacağız. Sosyalizmi kuracağız“ yazılı ve BDSP imzalı pankart astılar. Mezar anmasının sonlanmasının ardından tekrar kortej düzeni alan komünistler Gazi Mahallesi sokaklarında yürüyüş gerçekleştirerek emekçilere işçi sınıfının komünist partisi saflarında birleşme çağrısı yaptılar.

Gazi 12 Mart Platformu’nun ardından Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) anma yürüyüşü gerçekleştirdi. Eski Karakol Durağı’nda toplanan ESP’liler buradan mezarlığa doğru yürüyüşe geçtiler. Ağırlıklı olarak kızıl flamaların taşındığı ESP kortejinin ardında ise SGP korteji yer aldı.

ESP‘liler anmayı Gazi Katliamı’nın ardından polis tarafından kaybedilen ve işkence ile katledildiği açığa çıkan Hasan Ocak’ın mezarı başında gerçekleştirdiler. Burada ESP İstanbul İl Başkanı ile Hasan Ocak‘ın ağabeyi konuşmalar yaptı. Konuşmaların ardından ESP‘liler tekrar kortej oluşturarak Gazi Cemevi’ne yürüdüler ve eylemlerini sonlandırdılar.

Gazi Katliamı’nı lanetlemek için Eski Karakol Durağı’nda buluşan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri, buradan Gazi Mezarlığı’na yürüdüler. BDP’nin kitlesel katılımının göze çarptığı yürüyüşün ardından mezarlığa gelen HDK bileşenleri, burada yaptıkları konuşmalar ile anmayı sonlandırdılar.

Son anma etkinliğini Gazi ve Ümraniye Şehit Aileleri gerçekleştirdi. Önde Gazi ve Ümraniye Şehit Aileleri’nin pankartı yer aldı. Halk cephesi, TKP, ÖDP ve Halkevleri de şehit ailelerinin arkasında yürüdüler. Yürüyüş kolunun Gazi Mezarlığı’na ulaşması ile birlikte Gazi ve Ümraniye şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Ardından şehit aileleri adına açıklama okundu. Açıklamanın ardından Grup Yorum’un söylediği marşlarla anma etkinliği sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul