"Katillerden hesabı biz soracağız!"

İzmir'de Narin için kitlesel ve öfkeli yürüyüş

İzmir Kadın Platformu'nun çağrısı ile Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen çok sayıda kurum, katledilen Narin Güran için yürüyüş gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Eylül 2024
  • 22:45

İzmir Kadın Platformu'nun çağrısı ile Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen çok sayıda kurum, katledilen Narin Güran için yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde "Çocuk cinayetleri politiktir!”, “Failleri korumayın, aklamayın!" yazılı pankart açıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda, Narin'in kaybolmasından cansız bedeninin bulunmasına kadar geçen süreçte yaşananalar ve devletin failleri gizleme çabası teşhir edildi. Konuşmalarda günlerdir yapılan “aramanın” gerçekçi olmadığı anlatıldı. AKP Diyarbakır Milletvekili’nin açıklamalarında bir kez daha açığa çıkanın kirli bir işbirliği olduğu ve katillerin korumaya alındığı ifade edildi. Son yıllarda yaşamını yitiren çocukların failinin AKP düzeni olduğu ve Narin'i ölüme götürenin tarikatlar, Hizbullah ve AKP düzeni olduğu belirtildi.

Konuşmaların ardından yürüyüşe geçen kitle, yürüyüş boyunca çevreden geçenlerin alkışları eşliğinde ÖSYM binasına ilerledi. Öfkeli yürüyüş boyunca "AKP elini çocuklardan çek!", "Katillerden hesabı biz soracağız!", " Katilleri değil, çocukları koruyun! ", " Katil Hizbullah, İşbirlikçi AKP!", "Katil devlet yıkacağız elbet!", "Karanlığa teslim olmayacağız!" vb. sloganlar atıldı.

Alsancak ÖSYM binası önüne gelindiğinde İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları adına bir konuşma gerçekleştirilerek kadınların, çocukların, hayvanların yaşam hakkını hiçe sayan düzen teşhir edildi. Ardından İzmir Barosu adına bir konuşma gerçekleştirilerek, konunun aydınlatılması için çabaların süreceği söylendi.

Eylem İzmir Kadın Platformu adına okunan basın metni ile devam etti. Açıklamada, Narin'i yaşamdan koparan süreç şöyle özetlendi:

"Milyonlarca insan ‘Narin’e ne oldu? Narin nerede’ diye sordu. Kamuoyuna tek bir açıklama yapmayan Cumhuriyet Savcısı ve İç İşleri Bakanlığı, Narin kaybolduktan 10 gün sonra yayın yasağı getirdi. Narin’in ailesi sürekli çelişkili ifadeler verdi. Abinin kolunda olan ısırık, olayın üzerinden günler geçtikten sonra fark edildiği için DNA için uygun bulunamadı. Narin’in Kuran kursu ile de bağlantılı amcası, aynı zamanda Narin’in de yaşadığı Tavşantepe Mahallesi’nin muhtarı olan Salim Güran kasten öldürme ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarından tutuklandı. 120 haneli bir köyde Ali Yerlikaya’nın övündüğü güçlü istihbaratı 19 gün Narin’i bulmadı ama Diyarbakır’da, İstanbul’da polis Narin’in hesabını soranlara saldırdı."  

 AKP döneminde yaşamdan koparılan çocukların tablosu aktarılarak şunlar söylendi: 

"AKP iktidarının çocuk düşmanı “kutsal aile” politikası ve cezasızlık uygulaması çocukları öldürüyor. TÜİK kayıp çocuklara dair 8 yıldır veri açıklamıyor. 2008 – 2016 yılları arasında Türkiye’de kayıp çocuk sayısı 16 ülkenin nüfusundan fazla. 2016 yılında son açıklanan TÜİK verisine göre kayıp çocuk sayısı 104 bin 531." 

"Bugün Narin’in isyanını kuşanmak; öldürülen, kaybedilen, yaşamları ellerinden alınan, gelecekleri cemaat ve tarikatlara teslim edilen çocuklar için hesap sormak demektir" vurgusunun yapıldığı eylem sloganlarla bitirildi. BDSP ve İEKK'nin dövizleriyle katıldığı eylem son dönemin en kitlesel eylemlerinden birisi oldu.

Kızıl Bayrak / İzmir