Kapitalizm Ali Amcamızı aramızdan aldı

Böbrek ve KOAH hastası Ali Amcamız koronavirüse yakalandı. Bir süredir tedavi altında olduğu hastanede, bakanlığın “entübe olmayanların yoğun bakımdan çıkarılması” genelgesinin ardından yoğun bakımdan çıkarıldıktan sonra hayatını kaybetti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Kasım 2020
  • 16:15

Böbrek hastalığı nedeniyle yıllardır diyalize giden, aynı zamanda Koah hastası Ali Ekinci Amcamızı hastanede koronavirüs nedeniyle yitirdik. Tüm rahatsızlıklarına eklenen koronavirüse karşı da yaşam mücadelesini sürdüren Ali Amcamızı koronavirüs değil, kapitalizmin çöküşe sürüklediği sağlık sistemi aramızdan aldı.

Ali Amca yakın zamanda kalp krizi geçirerek tehlikeli birkaç ameliyat daha geçirmişti. Yine hastaneye kaldırıldığı bir zamanda, doktorların çok küçük ihtimal verdiği ameliyattan kendi deyimiyle “kefeni yırtarak” çıktı.

Hastanede koronavirüse yakalanan Ali Ekinci yoğun bakımdaydı. Ancak adeta “hasta seçimi” niteliğindeki Sağlık Bakanlığı genelgesiyle yoğun bakımdan çıkarıldı. Bakanlık, entübe olmayan hastaların yoğun bakımdan çıkarılması yönündeki genelgesiyle yoğun bakımdan çıkarılan Ali Amca bunun hemen ardından rahatsızlanarak vefat etti. 

Sermaye düzeninin çıkarları uğruna, koronavirüse karşı mücadelenin sağlık sisteminin üzerine yıkılması, gerekli sert tedbirlerin aylardır alınmaması, işçi ve emekçilerin yaşamlarının hiçe sayılmasına yol açtı.

Sağlık sisteminin, hastanelerin ve yoğun bakımların yetersizliği ortadayken, bugün sağlık sistemi “hasta seçmek” ile yüz yüze bırakıldı. Bu tabloda, “doluluk oranlarını düşürmek” adına insanların hayatının hiçe sayıldığı gün gibi ortadadır. Doktorunun, aslında yoğun bakımda kalması gerektiğini ancak genelgeden kaynaklı çıkarmak durumunda kaldıklarını ifade etmesi de bu gerçeği açıkça gözler önüne seriyor.

Ali Amcamız kapitalizm ve onun çürüttüğü sağlık sistemi tarafından aramızdan alındı. Ama biz onu ve mücadelesini yaşatmaya devam edecek, bu çürümüş düzeni tarihin çöplüğüne göndereceğiz!

Kızıl Bayrak / İstanbul