Sınıf devrimcilerinin dostu Hamdi Amca’yı yitirdik!

Hamdi Amca, yaşının getirdiği güçlüklere rağmen ömrünün son yıllarına kadar hep sınıf devrimcilerinin yanı başında oldu. Okumaya, öğrenmeye, tartışmaya olan ilgisini hiçbir zaman yitirmedi. Kızıl Bayrak’ın sadık bir okuyucusu ve destekçisiydi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Nisan 2019
  • 07:05

Bir buçuk ay önce geçirdiği beyin kanaması sonrası yoğun bakıma alınan Hamdi Amca (Hamdi Yalçıtaş) 19 Nisan gecesi aramızdan ayrıldı.

1938 Çankırı-Şabanözü Özbek Köyü doğumlu olan Hamdi Amca 13 yaşında Ankara’ya göç ederek, sanayide çırak olarak çalışmaya başladı. İlerleyen yıllarda aktif bir şekilde sendikal faaliyetlere katıldı. Türkiye’de sol adına TİP’in etkin olduğu dönemde onun aktif bir destekçisi oldu. ‘70’lerin ortasında birkaç ortağıyla birlikte kapı kilitleri üreten bir atölye kuran Hamdi Amca, ürünlerin satışı için Türkiye’nin birçok şehrine sık sık gitmek zorundaydı. Bu iş gezilerinde Anadolu’nun insanlarını tanıma, genelde yaşanan yoksulluk ve haksızlığı daha yakından görme imkânı buldu.

‘90’lı ilk yıllarda sınıf devrimciliğine adım atan çocuklarının etkisiyle devrimcileri yakından tanıdı ve o zamandan itibaren sınıf devrimcilerinin faaliyetlerine elinden geldiğince destek sundu. Sadık yoldaşı olan eşiyle birlikte sık sık eylemlere, etkinliklere katıldılar, sınıf devrimcilerine evlerini açtılar. Sınıf devrimcilerini tanıdıkça daha aktif hale geldiler.

Kızıl Bayrak’ın ilk döneminden itibaren gazetemizle dayanışmaları hiç eksik olmadı. ‘95 Ankara operasyonu döneminde Kızıl Bayrak bürosu Hamdi Amca ve eşi tarafından açık tutuldu. O güler yüzleriyle sırasıyla Ankara, İstanbul ve Gebze’de Kızıl Bayrak bürolarının çalışmalarına aktif olarak katıldılar.

Yine ‘90’lı yılların değişik dönemlerinde tutuklanan çocuklarının peşinden cezaevi kapılarını aşındırdılar. Bayrampaşa, Gebze, Adana gibi hapishanelerde polis ve jandarma zulmüne maruz kaldılar. İçerideki tutsakların dışardaki gözü kulağı, hapishane direnişlerinin sesi soluğu oldular.

Hamdi Amca, yaşının getirdiği güçlüklere rağmen ömrünün son yıllarına kadar hep sınıf devrimcilerinin yanı başında oldu. Okumaya, öğrenmeye, tartışmaya olan ilgisini hiçbir zaman yitirmedi. Kızıl Bayrak’ın sadık bir okuyucusu ve destekçisiydi.

Hamdi Amca bugün saat 12.00’de Küçükçekmece Garip Dede Cemevi’nde yapılacak törenin ardından, Büyükçekmece Çakmaklı Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Hamdi Amca’yı son yolculuğuna uğurlama törenine tüm dost ve yoldaşlarımızı bekliyoruz.

Seni hep o güler yüzünle, sevecenliğinle, sadeliğinle, içten dostluğunla hatırlayacağız Hamdi yoldaş.

Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz…

Kızıl Bayrak