Ekim Devrimi’nin 103. yılı vesilesiyle sınıf devrimcileri tarafından düzenlenen seminerde bu büyük tarihsel olayın Türkiye'de ve dünyada devrimciler için taşıdığı önem üzerinde duruldu. Ekim Devrimi’nin tarihsel süreci, katılımcıların da önerisiyle şu 8 başlık altında kısaca sunuldu:
1. Rusya'da Devrimci Hareketin Doğuşu
2. 1898 ve 1903 Kongreleri
3. Kongre Sonrası Ayrılıklar Bolşevikler-Menşevikler
4. 1905 Devrimi Ve Sovyetler
5. Moskova Ayaklanması
6. Savaş Yıları, Gericilik Ve Sosyal Demokrasinin Gerilemesi
7. 1917 Şubat Devrimi
8. 1917 Ekim Devrimi
Bu başlıklar altında gerçekleştirilen tarihsel anlatımın ardından Ekim Devrimi’nin önemli başlıkları ile sunum devam etti.
Bolşevik Parti’nin önemi
Ekim Devrimi’nin gerçekleşmesinde Bolşevik partinin oynadığı önderlik rolünün önemine değinilerek devrimci bir partinin programının önemi ve işçi sınıfı içindeki rolü aktarıldı. Ekim Devrimi’ne giden süreçte Rusya’da ve dünyada başlayan ve 1. emperyalist paylaşım savaşı ile doruğa çıkan reformizm ve revizyonizme karşı Marksizmin temel ilkelerinden ödün vermeyen Bolşevik Parti’nin, işçi sınıfını iktidara taşıyan yolu açtığı ifade edildi.
Sunumda Bolşevik Parti önderliğindeki devrimin Rusya’da zafer kazanırken aynı dönemde Avrupa’da neden bu kadar kolay yenilgiye uğradığı örneklerle anlatıldı. Devamında “Proletaryanın devrimci diktatörlüğü, iktidarı ele geçiren proletaryanın burjuvaziyi mülksüzleştirmek ve direnme gücünü kırmak, bu sınıfın iktidarına hem içeriden hem dışarıdan gelecek tehditleri bertaraf etmek ve sosyalizmi inşanın önündeki tüm engelleri aşmak için ihtiyaç duyulan bir devlet içimi olarak açığa çıkmaktadır. Unutmamak gerekir ki; devrimin bu döneminde sınıflar hala varlığını koruduğu gibi, sınıf mücadelesi de keskin biçimde sürecektir.” denildi. Sunumda Rusya’da işçi sınıfının durumu üzerine ise şunlar ifade edildi:
“Rusya işçi sınıfı adına pek çok şey söylenebilir. İşçi sınıf Rusya'da Petersburg’da ilk kez kendini sınıf olarak hissettirdi. Çarlığın özellikle savaş sanayi, dokumacılık ve metal sanayi, tekstil gibi alanlarda Avrupa kapitalizminin gelişim seviyesini yakalama çabası ile hızlı bir gelişim süreci yaşandı. Rusya'daki bu hızlı kapitalist gelişimin başkenti olan Petersburg, aynı zamanda devrimin de başkenti haline geldi. Yıllarca süren savaşlara, Çarlı iktidarının sonu gelmez baskılarına çalışma koşullarının ağırlaşması ve artan yoksulluk eklenmişti. Rusya’da batı tipi sendikacılığa dahi geçit yoktu. Sanayici kapitalistler kendi ekonomik örgütlerini kurmakta serbestti. Lakin Rus işçi sınıfının tüm grevleri yasadışı, iş yeri direnişleri isyan sayılıyordu.”
Bolşeviklerin tarih sahnesine çıktığı andan itibaren işçi sınıfını eğitmeye, fabrikalarda sosyalist bilinci yükseltmeye ve işçi sınıfını örgütlemeye çalıştığı aktarıldı.
1905 Devrimi’nde sovyet örgütlülüğünün işçi sınıfının mücadelesi içinde ortaya çıktığı, demiryolu işçilerinin başlattığı Sovyet meclisi kurma çabasının diğer fabrikalara, şehirlere, köylere, askeri kışlalara ve şehirlere yayıldığı vurgulanarak Rusya işçi sınıfının gelişimi ile ilgili bilgiler verildi.
Seminerin ikinci bölümünde ise Ekim Devrimi’nin ışığında kapitalizmin krizi, doğal afetler, küresel ısınma, pandemi gibi konulara değinildi. Yaşanan tüm sorunların kapitalist-emperyalist sistemin sonuçları olduğu ifade edildi. Kapitalist sistemin çelişkilerinin devam ettiği ve derinleştiği ifade edilerek “Devrim, kapitalist ilişki ve çelişkilerin zorunlu sonucudur” denildi. Bu bölümde sağlık hakkı, işçi sınıfının durumu, burjuva demokrasisin yarattığı sanallık gibi konulara değinilerek seminer bitirildi.
Kızıl Bayrak / İzmir