İstanbul’da yasaklara rağmen Gezi anması

Haziran Direnişi’nin 8. yıl dönümü vesilesi ile yapılacak olan eylem yasaklara rağmen iki yerde birden gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Mayıs 2021
  • 21:30

Haziran Direnişi’nin 8. yıl dönümü vesilesi ile Taksim Dayanışması’nın “Karanlık gider, Gezi kalır” şiarı ile çağrı yaptığı eylem Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokaklar polis tarafından kapatıldı. 

Taksim Dayanışması, TMMOB Makina Mühendisleri Odası önünde bir açıklama gerçekleştirildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) sokağından eylem alanına gidemeyen çok sayıda kişi de eş zamanlı olarak bulunduğu yerde eylem yaptı. 

İHD’nin bulunduğu sokakta yapılan anma, Haziran Direnişi’nde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Gezi şehitlerinin isimlerinin okunmasının ardından Berkin Elvan’ın ablası Gamze Elvan, Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını okudu. 

Elvan pandemi sürecinin bir kez daha iktidarın halka yabancı olduğunu gösterdiğini belirterek şunları ifade etti:

“Pandemi süreci bir kez daha gösterdi ki bu iktidar halkına yabancıdır. Yasaklar, cezalar hep halka, tüm imtiyazlar ise bir avuç muktedirden yanadır. Ne halkın sağlığı, ne yoksulluğu, açlığı, işsizliği ne de gençlerin geleceksizliği umurlarındadır.

O kürsülerden çekilen azarlar, savrulan tehditler, hukuksuz yargılamalar, siyasi tutuklamalar hepsi korku salmak için, çünkü iktidarlarını ayakta tutabilmenin tek yolu bu.

Gezi'yi yargılamaya kalktılar. Bir, iki yetmedi üçüncü kez torba dava ile adını kirletmeye çalışıyorlar. Değil üç; beş, on, bin kere de yargılasanız Gezi'nin haklılığı ve gerçekliği karşısında her seferinde yenileceksiniz.

Gezi, defalarca ortaya saçılan mafya-devlet-sermaye-çete ilişkilerine benzemez. Onlar çetelerle, mafyayla rant peşinde koşarlar, biz bir fidana su vermek için.”

Elvan açıklamanın devamında Gezi ruhunun sürdüğünü hatırlatarak Gezi ruhunun Boğaziçi’nde, İkizdere’de, Hopa’da, 1 Mayıs alanlarında olduğunun altını çizdi. Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Gezi bizim dünümüz değil geleceğimizdir. Kayyumlarla, kararnamelerle gasp edilen demokrasinin parlak ve temiz geleceği için en somut dayanağımızdır. Mazide kalmayacak kadar büyük ve hayatidir.”

Açıklamanın ardından Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek şöyle konuştu:

“Abdocan’dan korkuyorlar, Hasan Ferit’ten korkuyorlar, Berkin Elvan’dan korkuyorlar. Bu korku Berkin’in korkusudur. Bu korkuyu bir daha gör! Berkin’in korkusu her zaman senin üstünde, benim elim de her zaman senin yakandadır. Bunu böyle bil!”

Eylemde sık sık “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” , “Gezi’de düşene dövüşene bin selam!” ,“Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” sloganları atıldı. 

Kızıl Bayrak / İstanbul