Taksim Dayanışması:

Siz karanlığı, biz Gezi’yi savunuyoruz

Taksim Dayanışması, Gezi davasına ilişkin online basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Mayıs 2021
  • 17:55

Taksim Dayanışması, beraat kararlarının bozulması üzerine 21 Mayıs’ta yeniden başlayacak Gezi davasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Yargılanan isimlerle DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Genel başkanlarının katıldığı toplantıda yapılan açıklamada “İsterseniz bin kere yargılayın, söyleyeceğimiz söz aynıdır. Dayanışma, paylaşma, emek, yargılanamaz! Siz karanlığı, biz Gezi’yi savunuyoruz” denildi.

Beraat kararı dışında bir karar hukuki değil

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Gezi davasında 9 kişi hakkında verdiği beraat kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Şubat’ta Osman Kavala’nın “casusluk ve darbe teşebbüsü” iddialarıyla yargılandığı dosyanın Gezi davasıyla birleştirilmesine karar vermişti. Yine Yargıtay tarafından bozulan Çarşı davasının da birleştirildiği Gezi davası 21 Mayıs’ta 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 

Toplantıda söz alan, Gezi davası avukatlarından Evren İşler beraat dışında hiçbir kararın hukuki olmayacağını vurguladı.

“İsterseniz bin kere yargılayın, biz buradayız”

Dava sürecine ilişkin bilgilendirme sonrası DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Genel Başkanları söz alarak sürece ilişkin değerlendirmede bulundu. Yüksek Mimar Mücella Yapıcı ise “İstediğiniz kadar yargılayın, Gezi yargılanamaz, ancak yargılar” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok barışçıl, çok meşru bir eylemde olağanüstü bir şiddetle 8 gencimizin canını aldınız, bir tane polisi öldürdünüz, 40 kişinin gözünü, göz nurunu aldınız. Anneleri perişan ettiniz, o çocukların katillerine ödül gibi ceza verdiniz. Yargılamanız gereken bunlardır.” 

“Şimdi bizi tekrar yargılıyorsunuz, yargılayın, bu bizim için onurdur” diyen Yapıcı, devamında şunları söyledi:

“Gezi’nin en önemli başarılarından biri de toplumun üzerinde serpilen o korku iklimini yok etmesi, korku zincirini kırmasıdır. Size mahkemeden önce şunu hatırlatmak isterim, korkacağımızı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Korkmuyoruz, susmuyoruz, isterseniz bin kere yargılayın, söyleyeceğimiz söz aynıdır. Gezi bu ülkenin onurudur. Biz buradayız.” 

“Umut yargılanamaz!”

Yapıcı’nın ardından davada yargılanan Avukat Can Atalay konuştu. Ortak açıklamayı TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen okudu. 

“Gezi Direnişi’ni suçla, terörle, darbeyle, kalkışmayla anılan bir eyleme dönüştürmenize asla izin vermeyeceğiz!” diyen Köymen devamında şunları söyledi:

“Kent yağması ve talanına, insanları bunaltan baskıcı-otoriter yönetim anlayışına karşı somut ve haklı talepler; parkımı yıkma, özel hayatıma karışma, kentimi yağmalama, çok bağırma, sesimi duy, saygı göster ve taleplerimizi karşıla haykırışı, yargılanamaz!

Dayanışma, paylaşma, emek, yargılanamaz! Siz karanlığı, biz Geziyi savunuyoruz!

Çünkü biliyor ve inanıyoruz ki, Gezi birleştirir! Gezi umuttur, umut yargılanamaz!”