İstanbul’da kayyım karşıtı kitlesel miting

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Kartal Meydanı’nda gerçekleştirilen mitingde, kayyım saldırısının Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesini boğmanın aracı olduğu belirtilerek “kayyımlara geçit vermeyeceğiz!” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Haziran 2024
  • 20:06

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri “Emeğimiz ve özgürlüğümüz için kayyıma geçit vermeyeceğiz!” şiarıyla bir süredir çalışmasını yürüttüğü mitingi Kartal Meydanı’nda gerçekleştirdi.

Miting öncesi Başak İstasyonu’nda buluşuldu ve kortejler oluşturuldu. En önde İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri imzalı “Emeğimiz ve özgürlüğümüz için kayyıma geçit vermeyeceğiz!” yazılı  ana pankart taşındı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu mitinge “Sömürüye, baskıya, kayyıma geçit yok! Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!” yazılı pankart ve flamaları ile, DGB ise önlük ve flamalarıyla katıldı.

DEM Parti kortejinde “Kayyum defol!”, “Özgürlüğe ses ver!” tişörtleri giyen kitle benzer şiarlı dövizler taşıdı. Coşkulu sloganlarla geçen yürüyüşün ardından program başladı.

Ortak metinde kayyım saldırısının Kürt halkının kazanılmış haklarını, eşitlik ve özgürlük mücadelesini boğmanın bir aracı olduğu belirtilerek “Kayyumlarla devreye sokulan saldırı, eşitlik ve özgürlük isteyen herkese, her kesime dönüktür” denildi.

Açıklamada iktidar bloğunun “Yeni anayasa” ve “yumuşama” adı altında toplumsal tepkiyi kontrol altına almaya çalıştığına dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

“Bizler biliyoruz ki, kayyum saldırısı sadece bir belediyeye el koymak, darbe yapmakla sınırlı değildir. Orta Vadeli Program, yeni vergi yasası, sınır ötesi operasyon hazırlığı, 1 Mayıs, Kobane tutuklamaları bir bütündür. AKP-MHP blokunun milyonlar için büyük bir yıkım anlamına gelen ekonomi politikalarını hayata geçirmek için baskı ve zorbalığın dozunu artırmaktan başka çözümü olmadığını biliyoruz. Sermaye düzeninin hukukuna göre bile yasal olmayan bu saldırılara karşı öncelikle işçi ve emekçiler olmak üzere toplumun tüm kesimleri karşı durmalıdır. Dün Van’da halkın iradesiyle geri püskürtülen kayyım saldırısını, bugün de Hakkari’de püskürteceğiz. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz bu mitingle sömürüye, baskıya, zorbalığa, kayyım darbesine karşı birleşik mücadelenin adımlarından birini attık. Bu adımlarımızı güçlendirerek ortak mücadele zeminlerimizi çoğaltacağız, saldırılara gereken yanıtı vereceğiz.”

Açıklamanın devamında işçilere, emekçilere ve gençlere yoksulluk ve geleceksizlik dayatan iktidarın halkların kabaran öfkesinden korktuğu vurgulandı. Bu nedenle AKP-MHP iktidarının baskı ve zorbalığı artırdığı belirtilerek güncel saldırılar aktarıldı. Gezi ve Kobane davalarındaki cezalara, 1 Mayıs Taksim yasağına, OVP’ye, etki ajanlığına, ÇEDES’e, sendikal örgütlenmenin engellenmesine, söz, basın, gösteri hakkının gaspına, “Ailenin korunması” adı altında kadın düşmanı politikalara, doğa ve çevrenin talanına, halklara yönelik savaş politikalarına, İsrail’le ticari ve askeri ilişkilere işaret edilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Bütün işçileri, emekçileri, halkları, ezilen, sömürülen tüm kesimleri emeğimize ve özgürlüğümüze sahip çıkmaya, kayyımlarla dayatılan saldırılara karşı mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. Fabrikalarda, mahallelerde, okullarda, evlerde, tarlalarda hayatın olduğu her yerde baskı, sömürü, sefalet dayatanlara, kayyım darbesini devreye sokanlara karşı birleşik mücadeleyi büyütmek için daha güçlü adımlar atmaya çağırıyoruz. Eşit, özgür, savaşın ve sömürünün olmadığı bir dünya yaratmak için seferber olmaya çağırıyoruz.”

“Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”

Adalılar’ın ezgileriyle sahne almasının ardından Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Viyan Tekçe söz aldı.

Geçmişten bugüne kayyım saldırısını teşhir eden Tekçe, “Belediyemizin hedef olmasının nedeni halkımızın örgütlülüğünden duydukları korkudur” dedi. AKP’nin seçim hilelerini hatırlatan Tekçe “Hakkari halkı iradesini tehditlere, şantajlara, paraya değişecek bir halk değildir, olmayacaktır da!” dedi. Kayyım meselesinin Türkiye’nin sorunu olduğunu vurgulayan Tekçe demokratik hak ve özgürlüklere yönelik saldırıları hatırlattı ve “Yaşananlar ortak sorunumuzdur” dedi. Direnenleri selamlayarak konuşmasına devam eden Tekçe “Her türlü kumpas ve gaspa inat hayatlarımıza, seçme ve seçilme hakkımıza sahip çıkacağız” dedi. “Hakkari’de kayyım atanmasına sessiz kalınırsa İBB de Kartal Belediyesi de güvende değildir” diyen Tekçe birleşik mücadele vurgusu yaptı. Tekçe sözlerini “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” diyerek tamamladı.

Ardından başkanlığı gasp edilerek tutsak edilen Mehmet Sıddık Akış’ın, Gezi tutsakları adına Can Atalay’ın, Kobane Dava tutsakları adına  HDP eski eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın ve 1 Mayıs tutsaklarının mitinge gönderdiği mesajlar okundu.

Programın devamında MKM Müzik Topluluğu sahne aldı. Miting Onur Akın’ın ezgileriyle ve sloganlarla sona erdi. Program boyunca Kürtçe, Türkçe, Lazca türküler ve marşlar çalındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul