6 günlük “İradeye saygı yürüyüşü” başladı

Van'dan Hakkari’ye doğru olacak 6 günlük “İradeye saygı yürüyüşü” içn başlangıç açıklaması yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Temmuz 2024
  • 19:00

DEM Partili Hakkari Belediyesi’ne 3 Haziran'da kayyım atanmasına karşı başlatılan “İradeye saygı yürüyüşü” sürüyor. Bu kapsamda Van'dan Hakkari’ye bugün (3 Temmuz) başlayacak ve 6 gün sürecek yürüyüş için açıklama yapıldı. Yürüyüşçüler, bugün yaklaşık 20 kilometre yürüyecek. Yürüşçülerin bugün Van’ın Payîzava ilçesine varması planlanıyor.

*** 

Kentlerden ürüyüşe başlayanlar, bugün Van’a ulaştı. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre yürüyüşçüler, burada kitlesel bir şekilde karşılandı. Ardından Musa Anter Parkı’nda açıklama yapıldı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan şunları dedi:

"Sandıklar kuruluyor Türkiye’nin dört bir yanında, insanlar kendilerini yönetecek yöneticilerini iradelerini seçiyorlar ama iradenizi tanımıyorlar. İradeye saygı yürüyüşü bu ülkenin ayıbıdır. Halk yöneticilerini seçiyor ama birisinin boyunu beğenmiyorlar, diğerinin gülüşünü beğenmiyorlar. Bir diğeri cumhurbaşkanın resminin önünde geçerken esas duruşa geçmemiş gibi bahaneler üretiyorlar. Türkiye’de yaşayan insanlara yazık, büyük bir ayıp. Ya sandığı koymayacaksın ya da sandığı kurulduğunda ‘Kürtler oy kullanamaz’ diyeceksin. Kürtlerin evlerini işaretleyip kırmızı çarpı koyacaksın. Ama sandığı koymuşsan saygı duyacaksın. Saygı duymazsan o yöneticileri seçen halk iradesine sahip çıkar"

Açıklamanın sonunda şunlar ifade edildi:

"Türkiye ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor, yoksulluk almış başını gidiyor, insanlar geçinemiyor, özgürlük ve demokrasi yok ama biz kayyım efendilerle uğraşıyoruz. Bu kadar Colemêrg ve Wan halkını düşünüyorsanız sınırları açın, insanlar ticaret yapsın. Sınırları açın ülke dışından insanlar Wan’a, Colemêrg’e gelsinler. Yasakladığınız yaylaları açın, insanlar tarım hayvancılık yapsın. Türkiye’nin milli gelirini adil eşit bir şekilde Kürt illerine de dağıtın, o zaman gelin yarışa girin ki insanlar desinler bu hükümet adil davranıyor. O zaman bir şansınız olabilir. Ama retle, inkarla, baskıyla emin olun Kürdistan’ın hiçbir yerinde hiçbir zaman şansınız olmayacak”

Açıklama sonrası “Kayyuma geçit yok” ve "Colemêrg ya me ye" sloganlarıyla yürüyüşe geçildi.