“İradeye saygı yürüyüşü” başladı

DEM Parti’nin, Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı Hakkari’ye düzenlediği "İradeye saygı yürüyüşü" başladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Haziran 2024
  • 16:30

Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) öncülüğünde düzenlenen "İradeye saygı yürüyüşü" başladı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre İstanbul'da DEM Parti Kadıköy İlçe Örgütü önünde “Kayyum Defol” yazılı tişörtleri giyen yürüyüşçüler yola çıkmadan önce basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde konuşan DEM Parti Milletvekili Çiçek Otlu şunları söyledi:

“Kürtler ve Türkiye’deki halklar, emekçi, sol hareketler olarak hiçbir şekilde AKP faşist rejiminin baskılarına ve kayyım atamalarına boyun eğmeyeceğimizi Van’da ki büyük halk direnişiyle gösterdik. Kayyım atamasından sonra ’Hakkari için İstanbul ayakta’ şiarıyla başlattığımız Adalet Nöbeti her gün büyüyerek sürmekte. İstanbul’dan Amed’e, Amed’den İzmir’e, İzmir’den Samsun’a ve Şırnak’a kadar bütün halklar birleşerek, AKP rejiminin kayyım gaspına karşı mücadeleyi büyütüyoruz.”

Açıklamanın ardından “Kayyımlar gidecek biz kalacağız” ve “Bijî berxwedana Colemêrg” sloganları atıldı. Daha sonra İstanbul’dan 10 kişilik İstanbul yürüyüş kolu yola çıktı.

İstanbul’dan yola çıkan yürüyüşçüler ile Ankara’da buluşacak olan Ege Bölgesi’ndeki yürüyüşçüler ise, İzmir'de toplandı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen grup, yürüyüş öncesi basın açıklaması yaptı.

Burada konuşan DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş şunları söyledi:

"Suni gerekçe ve sahte delillerle, halkın iradesiyle seçilen eşbaşkanımız tutuklandı. Colemêrg halkının iradesi gasp edilmek istendi. Belli ki AKP iktidarı gittikçe bu politikayı yaygınlaştıracak. Dolayısıyla Colemêrg Belediyesi'ne atanan kayyım sadece Kürt halkına yönelik değildir."

Açıklamanın ardından yürüyüşçüler, alkış, zılgıt ve sloganlarla Ankara'ya hareket etti.

Yürüyüşçüler Ankara’da

Hakkari’de son bulacak yürüyüş için İstanbul ve İzmir’den yola çıkan yürüyüşçüler, Ankara’da buluştu. Kurtuluş Parkı’ndan Sakarya Caddesi’ne doğru yürüyüş yapıldı. Sakarya Caddesi’de DEM Parti Ankara İl Kadın Meclisi Sözcüsü Nebahat Çalpan, irade gaspına boyun eğmeyeceklerini vurgulayan bir konuşma yaptı. Çalpan’ın ardından konuşan DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dündar, yürüyüşlerinin Hakkari’ye devam edeceğini belirten bir konuşma yaptı. Bu akşam Ankara’da konaklayacak olan yürüyüşçüler, yarın Adana’ya doğru yola çıkacak.