İnsan Hakları Haftası eylemleri

İnsan Hakları Haftası’na ilişkin birçok merkezde yapılan açıklamalarda, “herkes için insan hakları” vurgusu yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Aralık 2021
  • 19:01

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve demokratik kitle örgütleri birçok merkezde İnsan Hakları Haftası’na ilişkin açıklama yaptı. Açıklamalarda,  temel insan haklarına vurgu yapılırken, işkence ve kötü muamelelere karşı da mücadele çağrısı yapıldı.

Urfa

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre İHD ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa şubeleri öncülüğünde, İnsan Hakları Haftası kapsamında, Topçu Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklamaya Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenlerinin temsilcileri destek verdi. “Tecrit insanlık suçudur” pankartının açıldığı açıklamada, “Herkes için insan hakları”, “İnsan hakları ile insandır” dövizleri taşında. İHD Urfa Şube Yöneticisi Müslüm Saraçoğlu, cezaevlerinde yaşam hakkı ihlalinden işkenceye, sağlık hakkına erişime kadar ağır ve ciddi ihlallerinin yaşandığına dikkati çekti.

 Urfa Barosu Avukat Kazım Ekinci İnsan Hakları Merkezi, baro hizmet binası önünde açıklama yaptı.  Avukat Kazım Ekinci İnsan Hakları Merkezi Başkanı Nahide Polat, Şenyaşar ailesi adalet mücadelesine değinerek “Anne Emine Şenyaşar ile ilgili sürekli davalar açılmakta ve ifadeye çağrılmaktadır. Adaletin yerini bulması için bu dosyadaki tüm faillerin ortaya çıkarılması gerekir” dedi

Adıyaman

İHD Adıyaman Şubesi, Demokrasi Parkı’nda açıklama yaptı. Siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı açıklamada konuşan İHD Adıyaman Şube Yöneticisi Zübeyir Boztemir, “Kürt sorunu, Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki en temel engellerden bir olarak varlığını korumaktadır. Kürt sorununun her zaman demokratik, barışçıl ve adil çözümünü savunduk. Bunda ısrarlıyız” şeklinde konuştu.

Batman

İHD Batman Şubesi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Demokrasi Haftası dolayısıyla Yılmaz Güney Parkı'nda açıklama yaptı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü,  kentte bulunan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. “Görüyoruz, susmuyoruz, mücadele ediyoruz” pankartının açıldığı açıklamada İHD Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız konuştu. Batman Barosu da baro önünde açıklama yaptı.

İzmir

İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği, Hak İnisiyatifi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Halkların Köprüsü, İMECE Dostluk ve Dayanışma Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği İzmir şubeleri, İzmir Alsancak'ta bulunan 10 Ekim Anıtı önünde açıklama yapıt. Açıklamaya birçok siyasi parti temsilcileri ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi.

Siyasal iktidarın hukuku bir baskı ve sindirme aracı olarak kullanması sonucunda cezaevleri nüfusunda yıllar içinde büyük bir artış yaşandığına dikkati çekerek, "Kapasitenin çok üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Adalet Bakanlığının verilerine göre 1 Kasım 2021 tarihi itibariyle cezaevlerinde kapasite fazlası olarak 28.355 tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır" diye kaydetti.

Sığınmacı ve mülteciler, hala her türlü ayrımcılığa ve istismara, nefret söylemine ve ekonomik sömürüye yoğun bir şekilde maruz kalıyorlar. 2021 yılında kolluk güçlerinin, sivil kişilerin şiddet ve nefret saldırılarına maruz kalan sığınmacı ve mülteciler yaşamlarını yitirdiler. İnsan kaçakçıları tarafından ölüme sürüklendiler.

Adana

Adana Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin adliye binasın önünde yaptığı açıklamaya, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Açıklama yapan Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, Türkiye’de yaşam hakkının ihlal edildiğini belirtti.

İHD Adana Şubesi de aynı konuya dair İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada konuşan İHD Şube Başkanı Yakup Ataş, ülkede tüm temel hak ile özgürlüklerin sistematik olarak ihlal edildiğini söyledi. Hapishanelerdeki hak ihlallerine değinen Ataş, darp edilip, yerlerde sürüklenen, süngerli oda işkencesine ve cinsel işkence ile karşı karşıya kalan Garibe Gezer’in, Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesine dikkat çekti.

Antakya

İHD İskenderun Şubesi, eski Bit Pazarı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan İHD Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, Türkiye'nin uluslararası sözleşmelerdeki yükümlülükleri yerine getiremediğini ifade etti.

Mersin

İHD Mersin Şubesi, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptığı açıklamaya, sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Burada konuşan İHD Şube Eşbaşkanı Hakkı Demir, ülkedeki ihlallerin ortadan kaldırılması için demokrasinin gelişmesi gerektiğini kaydetti.

Kitle, açıklamanın ardından tutsaklara mektup gönderdi.