Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman, Hakkari ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için “adalet” aranırken, Ankara’da tedavi ve yaşam hakkı için hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Eylül 2024
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 816. hafta eylemini Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi.  Bu haftaki eylemde Diyarbakır’ın Hazro ilçesi Qenderhel köyünde kaybedilen İbrahim Gündem’in akıbeti soruldu. İHD Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Ercan Yılmaz’ın konuşmasının ardından kaybedilen İbrahim Gündem’in kardeşi Feride Mafra söz aldı. Eylemde basın metnini İHD Kayıplar Komisyonu üyesi Berfin Elçi okudu. Konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 652. hafta eylemini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Bu hafta eylemde 10 Eylül 1996 tarihinde Diyarbakır’da bahçesini sulamaya giderken katledilen Hatice Atalay’ın failleri soruldu. Eylemde basın metnini İHD Batman Şube Eşbaşkanı Rumeysa Deniz Kaya okudu. Açıklamanın ardında oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 142. hafta eylemini Yüksekova’da bulunan Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde 30 Eylül 1993 yılında görev yaptığı Ankara Altındağ Nüfus Müdürlüğü önünden polis yelekli, telsizli kişiler tarafından gözaltına alındıktan sonra katledilen Abdülmecit Baskın için “adalet” talep edildi. Eylemde basın metnini İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz okudu. Abdülmecit Baskın’ın oğlu Eren Baskın’ın konuşmasından sonra oturma eylemi yapıldı.

 İHD İzmir Şubesi üyeleri eylemi Konak ilçesindeki eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. İHD İzmir Şubesi Yöneticisi Caner Canlı, bu hafta 21 Eylül 1995'te Batman’da askerler tarafından evine baskın yapılarak gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Şeyhmus Eroğlu'nun akıbetini soran açıklamayı yaptı.

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 525’inci haftasını Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirdi. Bu hafta açıklamayı yapan İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen, Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutsak Özge Özbek’in serbest bırakılmasını istedi.