Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri artarak devam ediyor

Tekirdağ ve Diyarbakır hapishanelerinden yansıyan gelişmeler, tutsaklara dönük baskı ve keyfi uygulamaların arttığını gösteriyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Şubat 2020
  • 12:08

Tekirdağ Hapishanesi'nde keyfi uygulamalar yine devrede

Tekirdağ F2 Hapishanesi'nde kitap, gazete, dergi ve mektupların tutsaklara iletilmesi konusunda yasaklar ve engellemeler sürüyor. Daha önce hapishane yönetimi tutsaklara elden kitap, dergi ve gazete verilmesini kabul etmiyordu. Dolayısıyla bu türden materyaller posta yolu ile tutsaklara iletiliyordu. Yeni gelen bir yönetmelik gerekçe gösterilerek posta yolu ile gelen kitap, dergi ve gazeteler de artık tutsaklara verilmiyor.

TKİP dava tutsağı Onur Kara, posta ile gelen kitaplarının kendisine verilmediğini ifade etti. Kendisine yollanan gazete ve dergilerin de uzun süredir gecikmeli bir şekilde iletildiğini belirtti. Eline en son Aralık ayına ait Kızıl Bayrak gazetelerinin geçtiğini söyleyen Kara, şimdi de yeni yönetmelik gerekçesi ile tamamen keyfi bir uygulama ile karşılaştıklarını aktardı. Ayrıca, mektuplarının da verilmediğini söyleyen Kara normal posta ile gelen hiçbir mektubunun teslim edilmediğini, taahhütlü olanların ise gecikmeli verildiğini anlattı. TKİP dava tutsağı Onur Kara kendisine görüş yasağı getirildiğini, yasağın 14 Nisan’a kadar süreceğini belirtti.

Tutsaklara yer değişikliği sırasında darp ve çıplak arama

Tekirdağ'da T1 hapishanesindeki siyasi tutsaklar Tekirdağ F tipi cezaevlerine sevk edildi. Nakil sırasında tutsaklara darp ve çıplak aramaya uygulandı.

Diyarbakır'da kadın tutsaklara çıplak arama saldırısı

Diyarbakır Kadın Kapalı Hapishanesi'ne sevk edilen tutsaklara çıplak arama dayatması

Jinnews'te yer alan habere göre çıplak arama saldırısına karşı hapishane müdürüyle tutsakların görüştüğü, müdürün bu tür aramaların yapılmayacağını söylemesine karşın çıplak arama dayatmalarının devam ettiği belirtildi. Koğuşlarda "suç teşkil" ettiği için 3 kişiden fazla tutsağın bir araya gelerek fotoğraf çektirmesine izin verilmediği öğrenildi. Tutsakların, bu durumu protesto etmek için de fotoğraf çektirmeme kararı aldığı aktarıldı.

Kameralar taciz edici

Hapishanede yaşanan hak gaspları arama dayatmaları ile sınırlı değil. Koğuş ve havalandırma alanları kameralarla sürekli izleniyor ve tutsaklar bu yolla taciz ediliyor. Hastaneye giden tutsaklara kelepçeli muayene dayatılıyor. Kelepçe dayatmasını kabul etmeyen tutsaklar ise doktora gitmiyor, tedavi olma hakkı engelleniyor. Haftada bir diğer koğuşlarla aynı ortamda yapılan spor etkinliği iki aydır yapılmıyor. Sadece aynı koğuşta bulunan tutsakların spor etkinliğine çıkabildiği aktarıldı.

Sıcak su yerine ılık su

Farklı koğuşlarda bulunan tutsakların aynı ortamda yapılmasını talep ettiği kursların hiçbirinin hapishane yönetimi tarafından kabul edilmediği ifade ediliyor. İki günde bir, bir saatliğine verilen sıcak suyun ise ılık verildiği ve bunun da yarım saate düşürüldüğü söyleniyor. Haftada bir revir haklarının iki haftaya çıkarıldığı, revire çıkarılan tutsakların da muayene edilmeden ilaç verildiği öğrenildi. Ayrıca, tutsaklara Yeni Yaşam Gazetesi’nin de verilmediği aktarılanlar arasında.