Hapishanelerde işkence ve keyfi saldırılarla birlikte, tutsaklara verilen yemeğin yetersizliği de söz konusu.
BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre Elazığ Hapishanesi’nde anneleriyle birlikte kalan çocuklara yeterince yemek verilmediği tespit edildi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu’nun Çarşamba günü yapacağı toplantıda, Elazığ’da bulunan hapishanelere yönelik incelemeler görüşülecek. Komisyon üyesi milletvekilleri tarafından hazırlanan raporda çok sayıda ihlal tespit edildi.
Hapishanelere yönelik incelemeler yapan iktidar ve muhalefet milletvekilleri, Elazığ’da işkence ve kötü muamele yaşandığına yönelik iddialara dikkat çekti. Milletvekillerinin tespitine göre, hapishanede anneleri ile birlikte tutulan çocuklara yeteri kadar yemek verilmiyor.
Elazığ’daki mahpusların şikâyetlerine dikkat çeken raporda kapasite üzerinde hükümlü ve tutuklu bulundurulmasının fiziki koşullarda yetersizliğe neden olduğu, yemek çeşitliliğinin ve yemek ile ekmek miktarının, verilen sıcak su ve soğuk su miktarının arttırılması, özellikle ağır hastaların tedavi ve sevklerinde sürecin hızlandırılması gerektiği, meslek edindirme kursu ve sosyal faaliyetlerin artırılması gerektiği tespitlerine yer verildi.
Eşleriyle görüşemiyorlar
Elazığ’daki cezaevlerine yönelik incelemelerin ardından kaleme alınan raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“Öncesinde 1 saat olan açık görüşlerin 30 dakika ile sınırlandırıldığı ancak fiili olarak 20-25 dakika açık görüş yapılabildiği, görüşe gelenlerin çıplak aramaya tabi tutulduğu ve kötü muameleye maruz bırakıldıkları ve nakil taleplerinin karşılanmadığı, eşiyle aynı kurumda olanların ayda bir olan açık görüş hakkını eşiyle yahut ailesiyle görüşmek yönünde tercihli olarak kullanabildiği, birlikte görüşmeye izin verilmediği tespit edilmiştir.
“Kampüste yer alan ceza infaz kurumlarında kapasite üstünde hükümlü ve tutuklu barındırıldığı görülmekle birlikte bu durumun beraberinde getirdiği sorunların aşılması amacıyla yapılan yeni yatırımların özellikle fiziki imkân ve koşulların düzeltilmesinde önemli bir ihtiyacı karşılayacağı düşünülmektedir.”