Hapishanelerde saldırılar artıyor

22 yıldır hapiste olan ağır hasta tutsak Özgür Azad İnci tahliye edilmezken, Gümüşhane E Tipi Kapalı Ha-pishanesi’nde bulunan Reşit İlhan, gardiyanların kendisini boğmaya çalıştığını aktardı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Ocak 2022
  • 21:00

Türkiye’de hapishanelerde ciddi hak ihlalleri yaşandığı gibi tutsak yaşam hakları da engelleniyor. Hasta tutsaklar, çok ağır hastalıkları, raporları olmasına rağmen tahliye edilmeyerek, ölüme terk ediliyor. Bu açık katliamda Adli Tıp Kurumu (ATK) tetikçi gibi rol üstleniyor.

Aralık ayında 6’sı hapishanelerinde 7 ağır hasta tutsak katledildi. 22 yıldır hapiste olan ağır hasta tutsak Özgür Azad İnci, tam teşekküllü bir hastanede tedavisinin yapılması ve tahliye edilmesi için defalarca kez çağrı yapılmasına rağmen tahliye edilmiyor.

99 yılında Van’ın Çatak ilçesinde tutuklanan PKK’li Özgür Azad İnci, ağır hastalıkları olmasına rağmen 22 yıldır hapiste tutuluyor. Tutuklandıktan sonra Diyarbakır E Tipi Kapalı Hapishanesi’ne gönderilen İnci, Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. 2008’de İnci’ye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nden sevk edilen İnci, sırayla Siirt E Tipi, Diyarbakır D Tipi, Silifke E Tipi, Burdur E Tipi hapishanelerinde kaldı. İnci, şimdi ise Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutuluyor.

İlacı değiştirildi

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre “İleri derece şizofren” teşhisi konulan İnci, aynı zamanda ağır kalp ve tansiyon hastasıdır. 13 yıl yıldır SOLİAN adlı bir ilacı kullanan İnci, ilacı kullanarak, hal ve hareketlerini kontrol edebiliyor. İnci, Solain ilacının kullanmadığını zamanlarda halüsinasyonlar görüyor, kendini kontrol etmekte zorlanıyor. Hastalık teşhisi konulduğu dönem ilaç verilmemesi üzerine İnci’nin ailesinin büyük uğraşları sonucu Solian ilacı verildi. 2020 yılında cezaevi idaresi “bu ilaç artık piyasadan kaldırıldı” denilerek İnci’ye Solian yerine farklı bir ilaç verdi. Solian yerine başka ilacın verilmesi üzerine İnci’nin durumu giderek, kötüleşti. Solian ilacını düzenli kullanmadığı zaman çoğu zaman bilincini sağlıklı kontrol edemeyen İnci, uyumakta zorlanıyor, hangi hapishanede olduğunu, arkadaşların isimlerini dahi unutuyor.

6 ay ilacı verilmedi

İnci’nin ilacının değiştirilmesi ve durumunun kötüleşmesi üzerine aile ve sivil toplum örgütlerinin girişimleri sonucunda İnci’ye tekrar Solian ilacı verilmeye başlandı. 6 ay Solian ilacını kullanamayan İnci, o süre zarfında hastalığı ilerledi ve daha çok halüsinasyon görmeye başladı.

Sağlık durumu iyi değil

İnci’nin kardeşi Hasan İnci abisine dair yaptığı bir açıklamada şunları belirtmişti:

“Ağabeyim cezaevinde çoğu kez sürekli tek noktaya bakıyor ve susuyor. Halüsinasyonlar görüyor. Ağabeyimin asıl kullanması gereken ilacın kendisine verilmemesinden kaynaklı hastalığının tekrardan nüksetti. Bu yoğun psikolojik ruhsal bozukluğu cezaevi koşullarında bir insan daha ne kadar kaldırabilir bilemiyorum. Ağabeyim Azad’ın durumu cezaevinde hep kötüye gitti”

 ATK: Hapiste kalabilir

İnci’nin babası Cemil İnci, oğlunun yaşadıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hastanenin verdiği “Cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen Adli Tıp Kurumu’nun “Cezaevinde kalabilir” raporuyla oğlunun tahliye edilmediğini söyledi. Ailenin başvuruları sonucunda oğlunun Diyarbakır’da bir hastaneye sevk edildiğini belirten İnci, Azad’a "Cezaevinde kalamaz" raporu verildiğini fakat ona rağmen tahliye edilmediğini söyledi. Daha sonra Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne götürüldüğünü söyleyen İnci, oğluna “kronik şizofren” teşhisi konulup “cezaevinde kalamaz” raporu verdiğini söyledi. Hastane raporu üzerine oğlunun İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderildiği anlatan İncil, ATK’nin hastanelerin raporuna rağmen "Cezaevinde kalabilir" raporu verdiğini söyledi.

“Bu ne vicdani ne de ahlakidir”

Oğlunun kullandığı ilacı 5-7 gün kullanmadığı zamanda durumunun kötüleştiğini belirten içmediğinde kötüleştiğini dile getiren Baba İnci, oğlunun ATK’ye sevk edildiğinde bir hafta boyunca ilacı verilmediğini söyledi. ATK’nin oğlu İnci’nin durumunun kötüleştiğini görmesine rağmen olumsuz cevap vermesinin hekimlik değerlerine aykırı olduğunu belirten İnci, “Hastane ‘cezaevinde kalamaz’ demesine rağmen ATK nasıl ‘cezaevinde kalabilir’ diyor. Bu ne vicdani ne de ahlakidir” dedi.

Hasta tutsaklar tahliye edilsin

İnci, “Her gün cezaevlerinde hasta tutuklular yaşamını yitiriyor. Sadece çocuğum için değil, tüm hasta tutuklular için diyorum. Bırakın dışarıda doğru düzgün tedavileri yapılsın. Son nefeslerini ailelerinin yanında versinler. Anne ve babaların çektiği acı yeter. Anne ve babalar acı çekmesin. Çocuğumuzu böyle gördükçe yüreğimiz parçalanıyor. Tüm hasta tutukluların bırakılmasını istiyoruz” dedi.

Solian ilacını kim kullanabilir?

Solian ilacı şu belirtilen durumların tedavisinde kullanılır: İşitsel, görsel ve diğer yanılsamalar, düşünce bozuklukları, huzursuzluk- taşkınlık, sanrı (hezeyan) gibi pozitif denilen belirtilerin ve/veya duyguların kültleşmesi, duygusal ve sosyal olarak içe kapanma gibi negatif denilen belirtilerin görüldüğü akut ve kronik şizofreni gibi psikiyatrik hastalıklar ve Psikoz adı verilen ruhsal bozukluklar.

Gümüşhane’de gardiyanlar tutsağı boğmak istedi

Hapishanelerde sadece hasta tutsaklar serbest bırakılmayarak katledilmiyor. Gardiyan ve askerlerin fiziki saldırılarıyla katletme girişimleri sürüyor. Gümüşhane E Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutsak Reşit İlhan, ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde, gardiyanlar tarafından işkence gördüğünü aktardı.

İlhan, gardiyanların kendisini boğmaya çalıştığını belirterek, "Aynı koğuşta bulunduğum arkadaşım Hamza Arzuman yukarıya çıkartıldı. Onun çıkartılmasıyla birlikte gardiyanlar bana fiziksel şiddet uyguladılar. Boğazımı sıkıp boğmaya çalıştılar. Hamza, yukarıdan onların elinden kendini kurtararak benim imdadıma geldi ve beni boğmaktan kurtardı" dedi.

 İlhan, duyarlılık çağrısında bulundu.