Bêhrûz Şûcayî’ye sürgün içinde sürgün- Hüseyin Aykol

Bêhrûz Şûcayî, Rojhilatlı bir Kürt. Güvenlik güçlerinin sınır ötesi bir operasyonunda tutuklanıp, Türkiye’ye getirilenlerden birisi olarak Van ve Patnos’taki cezaevlerinde neredeyse 10 yılı aşkın bir süre kaldı.

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 30 Ocak 2022
  • 09:28

Bêhrûz Şûcayî, Rojhilatlı bir Kürt. Güvenlik güçlerinin sınır ötesi bir operasyonunda tutuklanıp, Türkiye’ye getirilenlerden birisi olarak Van ve Patnos’taki cezaevlerinde neredeyse 10 yılı aşkın bir süre kaldı. Daha sonra İzmir-Şakran Cezaevi kampüsüne sürgün edildi. Şakran’da daha önce kaldığı cezaevlerinde tanıdığı Kürt arkadaşlarının yanında kalıyordu.

İdarenin -belki de Adalet Bakanlığı’nın- bir kararıyla, bundan sonra yabancılar ayrı tutulacak denilerek geçen yıl yani 2021 yılı Ağustos ayında Şakran Kampüsü’ndeki 4 nolu T Tipi Cezaevi’ne götürüldü. Orada tek kişilik hücrede tutuluyor. Dahası getirildiği bu odada -cezaevi idaresinin bilgisi dahilinde- yanında bulundurduğu defterleri, yazıları, dergileri ve kimi başka özel eşyaları defalarca talep etmesine rağmen kendisine verilmedi. Kendisine verilmeyen şeyler arasında, adres defteri de bulunuyor. Bu yüzden, kendisini bunca yıldır tanıyan arkadaşlarının -burada zikredilen adresine- mektup yazmalarında yarar var sanıyorum.

* * *

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Filiz Gencer, 17 Ocak 2022 tarihli faks mesajında şöyle diyor: “Duydunuz mu? Sibel Öğretmen (Sibel Balaç) adalet talebiyle Ölüm Orucu direnişine başladı. Bugün açlığının 30. gününde. Bizler de Sibel Öğretmen’in haklı taleplerini desteklemek için açlık grevindeyiz. İçeride, dışarıda sıkça haykırılan hak ihlalleri, zamlar, artan baskılar; yani adaletsizliklere karşı direniyoruz. Umarım sesimiz kalın duvarları aşar ve halkımıza ulaşır. Zira Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nden Gökhan Yıldırım da aynı taleplerle süresiz açlık grevine başladığını açıkladı.”

* * *

Kırıkkale F Tipi Cezaevi’ndeki tünel çalışmasının ortaya çıkarılması sonrasında Bolu F Tipi Cezaevi’ne sürgün edilenlerden biri de gazeteci arkadaşlarımızdan ve kadim mahpuslardan Erol Zavar idi. Erol Zavar, kendisine Adil Okay tarafından gönderilen “Firari Yazılar” kitabını içeriye alabilmek için verdiği uğraşı sürdürüyor. İdarenin kitabı içeriye vermeme kararına itiraz edince, buna Bolu Ağır Ceza Mahkemesi de idarenin kararına katıldığını belirtmiş. Erol Zavar, bu konudaki talebinin önce AYM, sonra da AİHM’e kadar gideceğini belirtiyor.

* * *

Adana-Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde bulunan Mazhar Güler, ağız içi arama dayatması nedeniyle hastaneye gidemez hale geldiklerini belirttikten sonra, yasaların mahpusun ağzında bir şey sakladığı şüphesi oluşursa, mahpus doktor gözetiminde aranabilir, dendiğini hatırlatıyor ve bu konuda kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyor. Bu insanlık dışı uygulamanın jandarma tarafından bilerek mahpus aleyhine kullanılarak hastaneye gidişlerin önüne tamamen geçildiği belirtiliyor.

* * *

İzmir-Kırıklar 1 nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Güven Usta, 13 Ocak 2022 tarihli mektubunda şöyle diyor: “Hücrede kişi başı en fazla 15 kitap, 20 dergi bulundurabileceğimizi ve kitapların dışarıdan iki ayda bir hediye olarak gelebileceği söylendikten sonra kitap ve dergilere ulaşamaz hale geldik. Abonesi olduğumuz, aile ve arkadaşlarımızın bize gönderdiği dergiler bize verilmiyor. Dışarıda yasaklama kararı olmayan dergilerimize el konuluyor. Sebebi de Süleyman Soylu’yu eleştiren yazılar varmış. Bekir Şimşek, Hacı Demir, Rıza Özçolak, Servet Göçmen, Şerif Turunç ve Güven Usta’ya verilen iki ayrı birer günlük hücre cezasına yapılan itirazlar reddedilerek kesinleşti.”

* * *

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan Yusuf Kenan Dinçer, 12 Ocak 2022 günü postaya verilen mektubunda bana el yapımı bir takvim göndermiş. Kendisine teşekkür ediyorum. Bu cezaevinde tutulmakta olan Yusuf Kenan Dinçer ve dosya arkadaşlarının temel talepleri şöyle: Buraya geldikleri günden bu yana tek kişilik hücrelerde tutuluyorlar. Oysa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almadılar. Kitap ve dergilere ulaşımları her geçen gün biraz daha zorlaştırılıyor. Uğruna büyük bedeller ödenerek alınan sohbet hakkı kullandırılmıyor. Seyretmek istedikleri Halk TV, Tele 1 yayını cezaevinin merkezi yayına verilmiyor.

* * *

İzmir Buca-Kırıklar 2 nolu F Tipi Cezaevi’nde kötü muamele ve baskılara karşı 28 Kasım’da başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevi devam ediyor. Tutuklular Sinan Durmaz, Onur Yılmaz, Abdullah Günay, Sabah Dayan, Ozan Alpkaya, Halis Dağhan, Sertaç Kılıçarslan ve Kenan Yıldızbakan’ın başlattığı eylem, iki ayı geçti. Tutuklular Mahir Çakır, Şaban Sıdal, İbrahim Tikan da baskıların artması üzerine 27 Aralık 2021 günü eyleme dahil oldu.

Mektubu gelenler:

———————————

Filiz Gencer – Sincan Kadın Kapalı Cezaevi

Erol Zavar – Bolu F Tipi Cezaevi

Güven Usta – Kırıklar 1 nolu F Tipi Cezaevi

Ekrem Baydoğan – Kürkçüler F Tipi Cezaevi

Kemal Özelmalı – Kürkçüler F Tipi Cezaevi

Mazhar Güler – Kürkçüler F Tipi Cezaevi

Şiyar Uyğun – Kürkçüler F Tipi Cezaevi

Deniz Özdemir – Kürkçüler F Tipi Cezaevi

Zahit Şahin – Kürkçüler F Tipi Cezaevi

Bêhrûz Şûcayî – Şakran 4 nolu T Tipi Cezaevi

Kenan Dinçer – Van Yüksek Güvenlikli CİK

Yeni Yaşam Gazetesi / 30.01.22