Hapishanelerde korona vakaları artıyor

Hapishanelerde hak ihlalleri ve artan Covid-19 vakalarına ilişkin ÖHD açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Mayıs 2021
  • 13:51

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Hapishane Komisyonu hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ve artan koronavirüs (Covid-19) vakalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Diyarbakır Kadın Kapalı Hapishanesi’nde 5, Batman Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde 1, Mardin E Tipi Kapalı Hapishanesi’nde 8, Çankırı E Tipi Hapishanesi’nde 4 mahpusun Covid-19 testinin pozitif çıktığı belirtilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

"* Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde B-11 koğuşunda 8 mahpusa Covid-19 tanısı konulduğu, aynı koğuştaki 3 mahpusun testlerinin negatif olduğu bilgisi alınmıştır.

* Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde en son koğuş araması 03-05-2021 tarihinde yapılmış olmakla birlikte, aramalar beş gün arayla yaklaşık on gardiyan tarafından gerçekleşmiş. Her oda aramasında infaz koruma memurları aynı eldiven ve aynı koruyucu kıyafeti kullanarak bulaşma riskini daha da arttırmaktadır. Arama sonrasında hijyen malzemeleri istense de sulandırılmış dezenfektanın koğuşlara sıkılması ile önlem alınmaya çalışıldığı, haricen istenen temizlik malzemelerinin ise ihtiyacı karşılayacak miktarda olmadığı tarafımıza iletilmiştir.

* Yine hapishanede verilen günlük iaşeler haricinde, idareye ek gıda takviyesi için başvuran mahpusların talepleri karşılanmamış. Mahpusların bireysel olarak kantinden ürün alması da resmi tatil sebebiyle kantinin kapalı olmasından dolayı zorlaşmıştır.

* Risk altında olabileceği nedeniyle özellikle B-12 koğuşunda bulunan mahpuslara da Covid-19 testi yapılmamış. 10-05-2021 tarihine kadar test yapılmamış olup, 11-05-2021 tarihli hapishaneye yapılan ziyarette ise B-12 koğuşunda kalan mahpusların belirti göstermesi nedeniyle test yapıldığı ve 3 mahpusun daha Covid-19 testinin pozitif çıktığı belirtilmiştir. B-11 koğuşunda kalmakta olup önceki testi negatif çıkmış olan 2 mahpusun daha Covid-19 testinin pozitif çıktığı belirtilmiştir. B-12 koğuşunda kalan mahpuslardan Ronahi Sırdaş’ın kalp rahatsızlığı olması ve Semiran Erbağa isimli mahpusun kalp rahatsızlığı ve kanser şüphesi olması nedeniyle sağlıklarından endişe duyulmaktadır.

* Batman Yüksek Güvenlikli Ceza infaz Kurumu’nda bulunan Veysel Karani Belde Belediyesi Eşbaşkanı Enes Cengiz’in Covid-19 testinin pozitif çıktığı belirtilmiştir. Alınan bilgiler neticesinde Enes Cengiz’in tek başına bir odada kaldığı, sık sık baskın şeklinde oda aramasının yapıldığı bilgisi alınmıştır. Yine, oda aramalarında pandemi tedbirlerine uyulmadığı belirtilmiştir. Enes Cengiz’in KOAH hastası olması nedeniyle sağlığından endişe duyulmaktadır.

* Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Ali Aykut’un ailesine aktardığı bilgi neticesinde 8 tutuklunun koronavirüse (Kovid-19) yakalandığı belirtildi. Ali Aykut, görüşmede 8 tutukludan 3’ünün durumunun ağır olduğunu kaydetti.

* Çankırı Cezaevi’nde bulunan Sait Gürkan, Tamer Tanrıkulu, Sinan Yaşar ve Nurettin Kayar’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı belirtilmiştir. 25 yıldan uzun süredir hapishanede bulunan mahpusların test sonuçlarının pozitif olması nedeniyle sağlıklarından endişe duyulmaktadır."

Pandemi sürecinde hapishanelerde hak ihlallerinin de arttığı belirtilen açıklamamada yeni infaz yasası gerekçe gösterilerek tutsakların pişmanlık dayatmasını kabul etmediğinde şartlı tahliyelerinin engellendiği vurgulandı.