“Ege Bölgesi hapishaneleri hak ihlalleri raporu”

İHD İzmir Şubesi Ege Bölgesi’nde 2021 yılının Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarını kapsayan hak ihlalleri raporunu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mayıs 2021
  • 22:16

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi 2021 yılı Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarını kapsayan hak ihlalleri raporunu şube binasında düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı. Afyon, Aydın, Denizli, Kütahya, Balıkesir, Muğla, Manisa, Uşak Burdur, Isparta illerini kapsayan raporu Şube Sekreteri Ali Aydın okudu.

Gözaltı terörü geçen yıla göre arttı

Aydın, geçen yılın aynı dönemine kıyasla gözaltıların arttığına dikkat çekerek şunları vurguladı:

"2020 ilk 4 ayında gözaltı-tutuklama başlığında 201 hak ihlali yaşanırken bu dönem neredeyse 3 katı; 783 hak ihlali yaşandı. Üstelik kolluk müdahaleleri dozu gittikçe artan şiddette olmaktadır.”

Şubat ayında Gare’ye gerçekleşen askeri saldırıyı, Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyım rektöre karşı direnişi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını ve çekilmeye karşı gelişen tepkiyi hatırlatan Aydın, Geri Gönderme Merkezleri’nde gerçekleşen hak ihlallerine değinerek hapishaneler üzerine şunları söyledi:

“Bu dönemde hapishane alanında mahpusların, Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve hapishanelerdeki hak ihlallerinin artışını protesto etmek için geçen yıldan başlayan dönüşümlü- süresiz açlık grevleri devam etti. Bundan dolayı açlık grevcisi mahpuslara birçok disiplin cezası verilmeye başlandı. Ayrıca bu yılın başından itibaren, geçen pandemi döneminde eşitsiz bir şekilde çıkarılan, hapishane torba yasasında, hükümlülerin mahkemede aldıkları infazların yatarı bittikten sonra “denetimli serbestlik” süreçleri için bir heyet oluşturulduğu ve bu heyette yer alanların kararları ile mahpusun tahliyesinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, altışar aylık periyotlarla heyet soruşturması yapılmaya başlandığı görüldü. Bu görüşme/ soruşturma sonucunda tahliyelerin ertelendiği tespit edildi. Mahpusların İHD’ye yazdıkları mektup/ başvurularının oldukça düştüğü ve derneğimize ulaşmada sorunlar yaşandığı tespit edildi. Hapishane başlığında 14 hak ihlali görüldü.”

Ege bölgesinde ilk 4 ayda 5304 hak ihlali yaşandı

“2021 Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarında toplam 5304 hak ihlali yaşanmıştır” diyen Aydın diğer başlığında çoğunluğu cinayet, darp ve şiddet olmak üzere 151 hak ihlali yaşandığı tespit edildiğini vurguladı. Aydın devamında gözaltı ve tutuklama, çocuk, kadın, mülteci, çalışma yaşamı, hapishane ve çevre başlıkları altında gerçekleşen hak ihlallerini sıraladı.