Hacıbektaş Veli anma törenlerinde “açılış etkinliği”

Hacıbektaş Veli anma törenlerinde bugün devlet yetkililerinin de katılımıyla “açılış etkinliği” gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ağustos 2019
  • 19:04

Hacıbektaş Veli anma etkinliklerinde, devlet yetkililerinin de söz aldığı açılışta, Alevi örgütleri adına ortak deklarasyon okunarak Alevilerin talepleri dile getirildi.

Bugün Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Sitesi’nde açılış etkinliği saat 11.00’de başladı. Yüzlerce Alevi emekçisi salonda yerini aldı. Etkinliğe CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli kentlerden CHP belediye başkanları katıldı.

Etkinliğin başında Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu. Salonda mesajın okunmasının ardından sessizlik hakimdi. Ardından açılış konuşmasını yapmak için Hacıbektaş Kaymakamı söz aldı. Kaymakam “Hacıbektaş Veli’nin Türk-İslam anlayışına hizmet ettiği” vurgusunda bulunarak devletin Alevilere yönelik katliamlarını örtbas etmeyi sürdürdü.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Yoldaş Altıok yaptığı konuşmada, Hacıbektaş felsefesinin bugünün Türkiye’si ve dünyası için yol gösterici olduğunu ifade etti. Alevilerin sorunlarına değinen Altıok, ayrıca ilçenin birçok sorunu olduğunu söyledi. Sorunların çözümü için destek veren CHP’li belediye başkanlarına ve Alevi örgütlerine teşekkür etti.

Alevi örgütleri adına ortak deklarasyonu Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Hüseyin Güzelgül okudu. AKP iktidarının asimilasyoncu yaklaşımının eleştirildiği deklarasyonda; eğitimde, kültürde yaşanan gericiliğe karşı ezilenler ortak mücadeleye çağrıldı. “Barış” çağrısı “öncelikli talep” olarak deklarasyonda yer buldu.

Alevilere yönelik katliamlar nedeniyle devletin Alevilerden özür dilemeye çağrıldığı deklarasyonda, ayrımcılığa son verilmesi, Alevi inancının önündeki engellerin kaldırılması, cemevlerinin alevi inanç merkezleri olması için yasal düzenleme yapılması, Madımak’ın utanç müzesi olması istendi. Deklarasyon, ezilenler ortak mücadeleye çağrılarak son buldu.

Etkinlikte söz verilen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dinci-gerici rejimin şefi Tayyip Erdoğan’ın “selamlarını” ilettiği konuşmasında “Alevi açılımının süreceği”ne değindi. Alevi emekçilerin taleplerine ve deklarasyona dair hiçbir söz söylemeyen ve bunları görmezden gelen bakan sözde “birlik” çağrısıyla konuşmasını bitirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hacıbektaş felsefesinin hak ve adalet üzerinde yükseldiğini ifade ettiği konuşmasında “Bugün Türkiye’de en fazla hak hukuk ve adalete ihtiyaç var” dedi. Hacıbektaş’tan alıntılar yapan Kılıçdaroğlu, “kavganın değil barışın diliyle konuşmanın önemi”ne değinerek “birlik” çağrısında bulundu.

Alevi emekçilerin geniş katılımıyla gerçekleşen açılış toplantısında en fazla ilgiyi törenlere katılan Ekrem İmamoğlu gördü. Sermaye devleti temsilcilerinin ve bürokratlarının mesajları ve konuşmalarına ilgisizlik genel tutumdu.

Etkinlikliklere tanıtım standı açarak katılan komünistler emekçilerle sohbetler etti ve etkinlikler için hazırlanan tüm bildirileri kullandılar.

Kızıl Bayrak / Hacıbektaş