Hacıbektaş’ta coşkulu 1 Mayıs

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde, 40 yıl sonra ilk kez 1 Mayıs mitingi düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2019
  • 18:53

Hacıbektaş Lisesi önünde toplanan kitle kortej oluşturarak belediye meydanına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında “Yaşasın 1 Mayıs İşçi Bayramı!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kıdem haktır gasp edilemez!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Gün gelecek devran dönecek!” ve “AKP halka hesap verecek!” sloganları haykırıldı.

Belediye meydanına gelindiğinde Tertip Komitesi adına konuşmayı Şinasi Topcu yaptı. Kitleyi selamlayan Topcu “1 Mayıs’ta bu yıl da ezenlere karşı dünyada ve ülkemizde ezilenler mücadele bayrağını yükseltiyorlar. İşçi ve emekçiler kapitalist sömürüye, emperyalist saldırganlığa karşı öfkelerini ortaya koyuyorlar” dedi.  

Emperyalist saldırganlığa değinen Topcu, “Emperyalistler Ortadoğu’yu kan gölüne çeviriyorlar. Kendi sefil çıkarları uğruna halkları katliamdan geçiriyorlar. Emperyalistlerin saldırı ve savaş politikalarına Türkiye burjuvazisi de destek veriyor” dedi.

Ülke de yaşanan ekonomik ve sosyal yıkıma değinen Topcu, konuşmasına şöyle devam etti:  “AKP iktidarı IMF’nin önüne koyduğu sömürü ve yıkım programlarını kararlılıkla uyguluyor. Artık hepimiz biliyoruz ki, bu saldırıların hedefinde işçi sınıfı ve emekçiler var. AKP hükümeti eliyle çıkartılan yasalar, uygulanan sahte reformlar ve özelleştirmeler yüzünden emekçilerin eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi en temel sosyal hakları ellerinden alınıyor. Okul ve hastane kapıları emekçilere kapatılıyor. Paran kadar eğitim, paran kadar sağlık anlayışı oturtulmak isteniyor. Emekli olmak imkansız hale getiriliyor. Emekçilere hizmet veren sosyal kurumlar hızla tasfiye ediliyor. Bu alanlar şirketlerin kâr ve rant kapıları haline getiriliyor.”

Topcu konuşmasını “Kurtuluş devrimde, kurtuluş sosyalizm de” diyerek bitirdi.

Mitingde yerel bir müzik grubu türkü ve marşlar söyledi.

BDSP, “Krizin faturasını kapitalistler ödesin, Yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla mitingde yer aldı. Ayrıca CHP, TKP, BHH, HDP de pankart ve flamalarıyla 1 Mayıs mitingine katıldı.

Hacıbektaş’ta 40 yıl sonra ilk defa düzenlenen 1 Mayıs mitingine yaklaşık 500 işçi ve emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Hacıbektaş