Hacıbektaş anma etkinlikleri kapsamında bugün saat 14.00’te Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi’nde “Anadolu halk kültüründe ozanlık geleneği” konulu panel gerçekleştirildi. Paneli Prof. Dr. Hayrettin İvgin yönetti. Konuşmacı olarak ise, Prof. Dr. Elçin İskenderzade, Doç. Dr. Mehmet Yardımcı, Doç. Dr. Kenan Koç, Dr. Necdet Kurt, Halk ozanı Kamber Nar katıldı.
Konuşmacılar âşıklık ve halk ozanlığının Anadolu’da toplumun öncüsü olmuş bir gelenek, halka mal olmuş bir kültür olduğu noktasında ortaklaştılar. Yaşamını halkla birlikte idame ettiren ozanların, sazıyla sözüyle halkın sesi olduğunu, toplumdaki olumlu ya da olumsuz gelişmelerin ozanın sazına, sözüne ve sesine konu olduğunu ifade ettiler. Ozanların toplumun sorunlarını dile getirmek, olup biteni daha erken görme ve gelecek nesillere mesaj verme özellikleriyle de tanındığını örneklerle gerekçelendirdiler.
Ozanların halka mal olmasına değinen konuşmacılar, ozanlık genelinde halk sevgisi olduğunu belirtiler. Yaşadıkları dönemlerde her halk ozanının farklı bir yeri olduğunu, tüm halk ozanlarının buluşma yerinin, halkın gönlü olduğunu ifade ettiler.
Tarih boyunca ozanlık ve halk edebiyatının çeşitli dönemlerden geçtiğini ve günümüze gelişini örneklerle anlatan konuşmacılar, ozanlığın haksızlığa karşı mücadele konusunda tavizsiz olduğunu ifade ettiler.
Pir Sultan Abdal’dan Karacaoğlan’a Anadolu’da halkın sözü, halkın dili, halkın konuşan yüreği olmuş birçok ozanın çıktığını belirten konuşmacılar, ozanların aradan yüzyıllar geçmesine rağmen Anadolu da halkın gönlünde yaşamaya devam ettiklerini ifade ettiler.
Alevi örgütlerinin cem töreni saat 19.00’da başladı, saat 20.00’de sona erdi. Gece konseri ise kapalı spor salonunda 21.00’de başladı.
Bugün sınıf devrimcileri Hacıbektaş anma etkinliklerine müdahaleyi sürdürdüler. Tanıtım standında emekçilerle sohbetler gerçekleştirdiler. Kitapların tanıtımını yaptılar. Ayrıca kalan bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdiler. Bildirilerin tümünü kullandılar.
Kızıl Bayrak / Hacıbektaş