"Gözaltında kayıplar ve hasta tutsaklar" eylemi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi pandeminin tekrar artmasıyla beraber her hafta cumartesi yaptıkları "Gözaltında kayıplar ve hasta tutsaklar" eylemlerini İHD binasında basın açıklama olarak yapıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2020
  • 18:34

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi bu haftaki açıklamayı hasta mahpuslar için yaptı. Açıklamayı İHD yönetiminden Ahmet Çiçek okudu.

“Hapishanelerin gerçekliği çıkan tabutlarla, tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilmeye” devam ettiğini belirten Çiçek en son Maraş Elbistan E Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan ve koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren Efrînli Muhamed Emir'i hatırlatarak "Emir’in veda hakkı bile elinden alındı. Üzüntülerimizi bildiriyor ve ailesine sabırlar, başsağlığı diliyoruz" dedi.

Aliağa Şakran T 3 Hapishanesi’nde kalmakta olan hasta mahpus Mehmet Okur’un durumunu anlatacaklarını dile getiren Çiçek şunları ifade etti:

"Ondan önce, aldığımız bilgilere göre T3 Hapishanesi’ndeki mahpuslara halay çektikleri için hücre cezaları verilmiş ve İHD GENEL MERKEZİ ile İHD İZMİR ŞUBE’ye defalarca dilekçe ve mektup yazmalarına rağmen dilekçelere el konulmuş ve gönderilmemiştir."

Okur'un derneğe gönderdiği mektuplara el konulduğunu belirten Çiçek devamında şunları ifade etti:

"Mehmet Okur, 1996 yılında tutuklanarak cezaevine girdi. Yaklaşık 60 yaşındadır. 24 yıllık hapishane hayatı boyunca sırasıyla Bursa, Diyarbakır, Ordu, Maraş, İzmir 1 Nolu F Tipi, Siirt, Aliağa 2 Nolu T Tipi, Kırıklar F1 Hapishanelerinde bulundu. Mehmet OKUR son olarak Şakran T3 Hapishanesi’nde kalmaktadır.

Mehmet Okur hakkında 18 Nisan 2015’te Kırıklar F1 Hapishanesi’nde kalırken prostat için gittiği hastanede kanser olduğunu öğrendiği ve tedavide sorun yaşadığına yönelik bir basın açıklaması yaptık. Şu anda mesane kanseri, KOAH hastası ve akciğerinde nodüller bulunmaktadır. Açıklamadan çıkan sonuç bize Okur’un hastalığının hem ilerlediğini hem de yeni hastalıklarının oluştuğunu göstermektedir.

Okur’un yaşı, hastalıkları ve pandemi süreci göz önüne alındığında, pandemi nedeniyle gerekli tedavi ve kontrollerinin yapılmadığı düşünülürse yaşamı ciddi risk altındadır. Bu açıdan bakıldığında Okur, derhal serbest bırakılmalıdır."

Kızıl Bayrak / İzmir