"Ayşenur Şimşek için adalet"

İHD İzmir Şubesi kayıplar açıklamasında “Ayşenur Şimşek için adalet” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Şubat 2021
  • 14:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi bu haftaki kayıplar açıklamasını Ahmet Çiçek okudu. Açıklama, 27 yaşındaki Eczacı Ayşenur Şimşek için yapıldı. Açıklamanın devamında Şimşek için, “90’lı yıllarda Ankara da yaşıyordu ve bir sağlık emekçilerinin örgütlenme çalışmalarının içinde yer aldı. Sağlık -Sen Ankara Şubesi Kurucu Başkanı oldu. Bu çalışmaları yürüttüğü sırada iki kez gözaltına alındı ve ağır işkence gördü” denildi.

Hakkında yakalama kararı çıkartılan Ayşenur’un babası iki defa karakola çağırılarak “kızın gelip teslim olsun yoksa onun için hiç iyi olmayacak” diye tehdit edildiği aktarıldı. Ailesinin son olarak 24 Ocak 1995 tarihinde Ayşenur’la görüştü ve o tarihten sonra kendisinden bir daha haber alınamadığı belirtildi.

Ayşenur Şimşek için 21 Mart 1995 tarihinde yaptıkları basın açıklaması ile bir arama kampanyası başlatıldığı aktarılarak “Kampanya devam ederken 11 Nisan 1995 tarihli Milliyet Gazetesinde, Kırıkkale’de bulunan bir kadın cesedi haberi yayımlandı. Bu haber üzerine Kırıkkale Savcılığı’na başvuran aile, 12 Nisan 1995 tarihinde kızlarının bedenine Kırıkkale Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaştı” denildi.

Otopsi raporuna göre 28 Ocak 1995 tarihinde öldürülen Ayşenur Şimşek’in bedeninde işkence izleri olduğu ifade edilen açıklamada şunler belirtildi:

“Kafasından ve göğsünden ateşli silahla yakın mesafeden vurularak öldürülmüş ve cansız bedeni 29 Ocak 1995 tarihinde Kırıkkale yolu kenarında bulunmuştu. 26 yıldır Ayşenur Şimşek dosyasında etkin bir soruşturma yürütülmedi. Ayşenur’u kaybedenler, işkence ile katledenler cezasızlık zırhıyla korundu.

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi olarak pandemi koşullarında bir kere daha sesleniyoruz. ''Ayşenur Şimşek’in kaybedilmesi ve işkence sonucunda katledilmesi ile ilgili sorumluları belirleyecek ve cezalandırılmalarını sağlayacak dosyalarınızı yeniden açın, sonuca ulaşacak etkin bir soruşturma başlatın. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz.

Kaç yıl geçerse geçsin biz Ayşenur Şimşek ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten, vaz geçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İzmir