Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri'nin İstanbul Adliyesi önünde gerçekleştirmek istediği basın açıklamasına polis saldırdı ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Eylül 2022
  • 17:45

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın yargılandığı dava öncesinde yapılmak istenilen açıklamaya polis saldırdı. 

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısı sonucu darp edilerek gözaltına alınan ve aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında “İzinsiz toplantı ve gösteri yapmak” iddiasıyla açılan davanın 5’inci duruşması İstanbul Adliyesi 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapmak istedi. Polis, Kağıthane Kaymakamlığı’nın bir günlük yasak kararını gerekçe göstererek açıklamaya izin vermedi. Bunun üzerine kitle, açıklama yapmayıp duruşma saatine kadar adliye önünde beklemek istedi. Polis, kitleyi abluka altına alarak, çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

Dava avukatlarından Efkan Bolaç ve Meriç Eyüboğlu, Cumartesi İnsanı ve DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Cumartesi Annelerinden Newroz Tosun, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, İHD İstanbul Şube yöneticisi Leman Yurtsever, SOL Parti Meclis üyesi Alper Taş, Murat Akbaş, Uğur Tuncer, Ümit Sezer, Yalçın Köse ve Burcu Bingöllü'nün de aralarında olduğu 14 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Basın emekçileri de polis tarafından darp edilerek engellenmek istendi.

İHD: Cumartesi Anneleri/İnsanları derhal serbest bırakılsın!

Saldırıya ilişkin yazılı açıklama yapan İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi “Hak ve özgürlüklerimizi savunmaya devam edeceğiz” dedi. İHD’nin açıklaması şu şekilde:

“Hiçbir güç Cumartesi İnsanlarını kaybettikleri sevdiklerini aramaktan vazgeçiremeyecek.

Sizi bulmadan asla vazgeçmeyeceğiz diyerek 912 haftadır kaybettikleri evlatlarını, kardeşlerini, eşlerini, arayan Cumartesi Anneleri ve Cumartesi İnsanlarına 700. haftada Galatasaray Lisesi önüne getirilen yasak sonrası gözaltına alınanların bugün Çağlayan Adliyesi'nde görülecek olan 5. duruşma öncesi yapmak istedikleri basın açıklaması, Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen valilik kararıyla yasaklanmıştır. Aralarında şube başkanımız Gülseren Yoleri, Merkez yürütme kurulu üyemiz Leman Yurtsever, Cumartesi İnsanlarından, Meriç Eyüboğlu, Efkan Bolaç, Alper Taş, Yalçın Köse, Uğur Tuncer, Murat Akbaş, Ümit Sezer, Sercan Siynecan, Zekiye Kürkçüoğlu, Cihan Uyanık kayıp ailelerimizden Faruk Eren, Nevroz Tosun’unda bulunduğu 16 kişi  polisin sert müdahalesi sonrası darp edilerek gözaltına alınmışlardır.

Örneğine darbe, sıkıyönetim ve OHAL koşullarında bile rastlanmayan bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz.

İnsan hakları savunucuları olarak hak ve özgürlüklerimizi savunmaya devam edeceğiz.

Gözaltına alınan Cumartesi Anneleri ve İnsanlarını derhal serbest bırakın!”