Cumartesi Anneleri: "Kenan Bilgin Nerede?"

Cumartesi Anneleri 912. hafta eyleminde "Kenan Bilgin Nerede?" diye sorarak adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Eylül 2022
  • 13:06

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri online gerçekleştirdikleri 912. hafta eyleminde “Kenan Bilgin Nerede?” diye sorarak adalet istedi.

Açıklamayı yapan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri “Ankara 6. Ağır Ceza mahkemesinde görülen ve 20 Eylül’de zamanaşımı süresi dolacak olan JİTEM,  Musa Anter ve gözaltında kaybedilen Ayten Öztürk davasında mahkeme heyeti duruşmayı 21 Eylül’e” ertelediğini ve Ankara JİTEM davasının da ertelendiğini belirterek zamanaşımıyla uygulanan cezasızlık politikasını eleştirdi.

Yoleri Kenan Bilgin hakkında şunları söyledi:

“35 yaşındaki Kenan Bilgin, 12 Eylül 1994 tarihinde Ankara Dikmen'deki bir otobüs durağından gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü.

Ailesi, avukatları ve İnsan Hakları Derneği Kenan Bilgin’e ulaşmak için girişimlerde bulundu ancak Ankara Emniyeti O’nun gözaltına alındığını inkar etti. Bunun üzerine onbir tanık Kenan Bilgin’i şubede işkencede gördüklerini kamuoyuna açıkladı."

Katilleri arayan savcı sürüldü, yeni gelen savcı dosyayı kapattı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Bilgin Ailesi, Kenan’ın bulunmasını istedi. Kenan’ı bulmak, faillere ulaşmak için girişimlerde bulunan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Selahattin Kemaloğlu’nun görevini yapması engellendi ve Ankara’dan sürüldü.

Soruşturmayı devralan savcı Özden Tönük ailenin ve tanıkların başvuruları ile ilgili gerekli girişimlerde bulunmadı. Tanıkların, polisi ve devleti küçük düşürmeye yönelik gerçek dışı iddialarda bulunduğunu içeren 3 sayfalık bir rapor yazarak dosyayı kapattı.”

AİHM yargıçları Türkiye’yi oybirliği ile mahkûm ettiğini belirten Yoleri kararın Türkiye’de dikkate alınmadığını belirterek şunları söyledi:

“Kaç yıl geçerse geçsin; Kenan Bilgin için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 213 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul