Gözaltında kaybedilenler ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman, Hakkari ve İzmir’de gözaltında katledilip, kaybedilenler için adalet arandı. Ankara’da ise hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Ocak 2024
  • 21:50

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde 779'uncu hafta eylemini gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde 14 Ocak 1995 tarihinde Mardin Kızıltepe’de bulunan Eroğlu köyünden kaçırılarak kaybedilen ve 18 yıl sonra cenazesine ulaşılan Mehmet Emin Abak'ın failleri soruldu.

Eylemde ilk sözü İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Tahir Saçaklı alarak adalet ve barış talebini dile getirdi. Basın metnini İHD Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu üyesi Ali İhsan Demirtaş okudu.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şube üyeleri ve kayıp yakınları ise 615. hafta eylemini Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde İHD Batman Şube Sekreteri Rezan Baytar, 8 Ocak 2020’de Şırnak’ın Beytüşebap ilçesine bağlı Kovankaya köyünde gözaltına alınan Şimuni ve Hürmüz Diril için adalet istedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Hakkari

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 105. hafta eylemini Yüksekova’da bulunan şube binası önünde gerçekleştirdi. Metin Göktepe için adalet istenen eylemin ardında İHD Hakkari Şubesi sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:

“METİN GÖKTEPE

@CmrtesiAnneleri’nin bir parçasıydı. ‘Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın’ şiarının emekçi basın sesiydi. 8 Ocak 1996’da işkence edilerek katledildi!”

İzmir

İHD İzmir Şubesi, Konak’taki eski Sümerbank önünde "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın!" şiarıyla yaptığı eylemde 1996 yılı Ocak ayında gerçekleşen Güçlükonak Katliamı’nın faillerini sordu. Eylemde basın metninin Kürtçesini İHD Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini ise Şube Yöneticisi Caner Canlı okudu.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 488.’sini İHD Ankara Şubesi önünde yaptı. Eylemde basın metnini İHD Ankara Şube Eş Başkanı Ömer Faruk Yazmacı okudu. Yazmacı yaptığı açıklamada

Erzurum H Tipi Kapalı Hapishanesi’ndeki hasta tutsak Abdulmenaf Aytaç’ın sağlık durumunu aktararak, serbest bırakılmasını istedi.